Районният съдия Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната

...
Районният съдия Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната
Коментари Харесай

И в оставка Лалов руши имиджа на Темида

Районният арбитър Методи Лалов продължава да разрушава имиджа на правосъдната власт, даже до момента в който е в оставка и чака освобождението си от Висшия правосъден съвет (ВСС). 

Преди дни Лалов съумя да предизвика следващ скандал с управлението на Софийския областен съд (СРС), като даже подценява мнение на Инспектората към Висш съдебен съвет. Оказва се, че Лалов е отказал да гледа искане за изменение на мярка за неотклонение на обвиняем, защото бил в оставка и това дело не го засягало. По закон обаче съдията, пред който делото е висящо, би трябвало да се произнесе незабавно. В тази посока е и мнение на ИВСС, откъдето реагират на сигнал от административния началник на СРС Александър Ангелов. Заради това, че Ангелов сезира инспекторите и упорства съдията да се произнесе, Лалов не изневерява на себе си и го засипва с нападки, които е споделил във фейсбука си. Районният арбитър цитира разпореждания от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), че до момента в който е в оставка не би трябвало да му разпределят нови каузи. В съответната обстановка обаче няма систематизиране на ново дело, а искане на обвиняем по висящо пред състава на Лалов дело. Дори и да желае, управлението на СРС не може да преразпредели делото, най-малко до момента в който Лалов не бъде освободен като арбитър. Всичко това е спестено от Методи Лалов, който демонстративно нарушава етичните правила на магистратите, разчитайки на това, че скоро ще е отвън правосъдната система и отговорност няма по какъв начин да му се търси. 

От Инспектората към правосъдната власт са изпратили копие и до ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който за момента не е коментирал тематиката. В последния месец Панов е повече в ролята на ПР и на началник на предизборната акция на Лалов, с плануваните изцяло безмислени съвещания на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, за които авансово бе известно, че няма да се проведат заради използването на годишни отпуски от кадровиците. Провалените съвещания обаче бяха употребени от Лалов, с цел да внушава, че Висш съдебен съвет търси метод да " спъне " политическите му упоритости да оглави листата на " Демократична България " за общински съветници в София. 

В понеделник от 13.30 часа Съдийската гилдия има трето изключително съвещание по отношение на оставката на Лалов. Очаква се кадровиците да дискутират и тази поредна провокация на районния арбитър, още повече, че отводът му да се произнесе по мярката за неотклонение може да бъде мотив на подсъдимия и неговата отбрана да съдят страната. Казусът е забавен и тъй като в сходна обстановка, единствено преди няколко месеца, Панов бе извънредно деен до степен, че съдиите от Апелативния  специализиран углавен съд се почувстваха притиснати от ръководителя на Върховен касационен съд. Важна детайлност е, че Панов реагира, тъй като в миналата обстановка ставаше въпрос за мярката за неоткление на отстранената кметица на " Младост " Десислава Иванчева и нейната съучастничка Биляна Петрова. Сега, когато делото не визира близки до ръководителя на Върховен касационен съд персони, той демонстрира бездейност, евентуално и тъй като става въпрос за " новоизлюпения " политик Лалов. Двамата - Панов и Лалов наскоро застанаха един до друг с призоваващия към принуждение сътрапезник на беглеца от правораздаването Цветан Василев - " боеца " Георги Георгиев.

На съвещанието на Съдийската гилдия в понеделник се чака да стане ясно и по какъв начин за по-малко от месец Методи Лалов е съумял да изпише претекстовете към 100 каузи, в случай, че нормалното време за което е изписвал сходен размер каузи е няколко месеца. Магистрати разясниха пред " Правен свят ", че имало група съдии от СРС, които решили да " подкрепят " политическите упоритости на скандалния им сътрудник и това е вероятната причина за " стопяването " на ненаписаните каузи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР