Районният съд в Девин успя да изпревари с един ден

...
Районният съд в Девин успя да изпревари с един ден
Коментари Харесай

Болницата в Девин - на ръба на продажба на публичен търг

Районният съд в Девин съумя да изпревари с един ден обществената обмен на болничното заведение в родопския град, съобщи кореспондент на Actualno.com.
Инициатор да се разгласи постройката на лечебното заведение на търг от ЧСИ е някогашният началник на Българския лекарски съюз доктор Андрей Кехайов, чиято компания " Анри – 64 " е доставяла гориво на болничното заведение в предишното. Сградата беше оценена на 1 211 250 лв. .
Месец преди търга, кметът на Девин Красимир Даскалов и изпълнителният шеф на болничното заведение Радка Грозданова разговаряли с доктор Кехайов, с цел да си изчистят позициите и да спре продажбата, само че до съгласие не се стигнало.
" Направихме една среща с компанията, която е завела желае. Имаше някакво схващане за реализиране на съглашение, с цел да изтегли той желае си. Въпреки това, претенциите от наша страна са, че това не са отговорностите, които болничното заведение има към него ", уточни кметът Даскалов.
Кредиторът претендира за дължима сума на стойност 337 000 лв.. От болничното заведение са пресметнали, че всичко друго е платено към " Анри – 64 " и остава дължима единствено сумата от към 64 000 лв..
" В този един месец след обявата от страна на ЧСИ за продажба на сградния фонд възразихме и пред кредитора, и пред частния правосъден реализатор. Изложихме нашите доказателства, че болничното заведение е платила по-голямата част от отговорностите и това, което се претендира, не е действително. И откакто не успяхме да стигнем до съглашение, сезирахме съда, с цел да си спасим постройката ", уточни Радка Грозданова.
Ден преди самата продажба Районният съ, преценявайки, че са задоволително съществени доказателствата от болничното заведение за забележителна сума заплатен дълг, издава решение за прекъсването ѝ. Оттук-насетне следва съдът да реши какъв брой тъкмо пари е платил длъжникът на този заемодател .
" Разминаването е фрапантно. Цифрите са красноречиви. Главницата по наши данни е платена още до края на 2010 година. Най-вероятно и те разполагат с данни, че при тях не са достигнали всички заплащания. А болничното заведение ги е превеждала и към ЧСИ, и непосредствено към кредитора ", изясни изпълнителният шеф.
Грозданова акцентира, че болничното заведение се устоя с обществен запас и управлението ѝ доста задълбочено проучва всички остарели отговорности преди да заплати. " Искрено се надявах да не стигаме до съда, тъй като това усложнява обстановката - това са разноски и за нас, и за тях. Вярваме в съда, че ще реши заслужено разногласието ", добави шефката на лечебното заведение.
На въпрос към нея дали ще я има болничното заведение в Девин, тя отговори изрично и прочувствено: " Разбира се, че ще я има, кой въобще се съмнява? Тя е нужна на хората и това е водещото. Аз се уморих да го дублирам. Болницата има усложнения като всички останали болнициЮ.
По думите ѝ болничната система, изключително общинската, работи в доста затруднени условия към този момент седма година, откак бяха въведени медицинските стандарти.
По-особеното в Девин е, че лечебното заведение беше затворено при огромен размер на отговорностите. Всички те по-късно правосъдно бяха приети, т.е. към този момент са усложнени с лихви и разходи. Към момента общият дълг на МБАЛ Девин, възлиза на към 1 000 000 лева, 80% от които са остарели отговорности – отпреди да бъде затворена .
Идеята при повторното ѝ отваряне беше напълно да се възвърне активността ѝ – такава, каквато е била до прекратяването, дори да се надгради. Промяна в медицинските стандарти обаче попречи да се рестартира и неврологично поделение. Причината е недобра материална база и изчезнал втори невролог.
Към сегашния миг активността се развива с четири отделения - вътрешно, детско, хирургия, клинична лаборатория и рентген.
" Надяваме се да преодолеем пречките и идната година да разкрием неврологично поделение. Имаме позволение от Министерство на здравеопазването за две нови отделения - по гинекология и по физикална и рехабилитационна медицина. Но защото това са нови действия от 2017 година, не успяхме да ги договорим със Здравната каса, това също ще стане в идната година ", сподели Грозданова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР