Районната избирателна комисия (РИК) създава „буферни“ зони във връзка с

...
Районната избирателна комисия (РИК) създава „буферни“ зони във връзка с
Коментари Харесай

РИК създава буферни зони за изборите в Кърджалийско

Районната изборна комисия (РИК) основава „ буферни “ зони по отношение на организация на работата на РИК Кърджали в деня на изборите за народни представители на 4 април 2021 година при приемане от СИК/ПСИК на изборните бумаги и материали. Това стана ясно от решение на РИК, взето на 12 март.

При осъществяване на изборите за народни представители на 4 април 2021 година в изискванията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура в страната по отношение на пандемията от COVID-19 от основно значение е опазване живота и здравето на лицата участващи в изборите, стимулират се от РИК.

На територията на РИК 09 Кърджали са формирани 497 секционни изборни комисии. Напълно евентуално е в откритите в Изборния кодекс (ИК) периоди да бъдат формирани няколко секции в лечебните заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги на територията на област Кърджали. На последващо място следва да се вземе поради и вероятността от формиране на над 15 преносими секционни изборни комисии за лица с трайни увреждания, в това число такива за карантинирани лица, т.е. общият брой на всички секции ще надвиши 520.

Съгласно член 285, алинея 1 и член 287 от ИК предаването на РИК на екземплярите от протокола, предопределени за ЦИК и РИК и други изборни бумаги, както и следенето на въведените от изчислителния пункт данни, се прави от трима члена на всяка СИК. Това значи, че общият брой на явилите се в РИК членове на СИК ще бъде над 1500.

За отбягване събирането на всички членове на СИК на едно и също място (Дом на културата – Кърджали), едновременно (вечерта след привършване на изборния ден) и подбудената от това заплаха от разпространяване на КОВИД-19, на съображение член 72, алинея 1, т. 1 от ИК, във вр. с Писмо Изх. № НС-15-52/26.02.2021 година на Централната изборна комисия и Указанията за производство на избори за народни представители на 4 април 2021 година в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, създадени от Министерството на здравеопазването, Районна изборна комисия - Кърджали.

" Буферни “ зони ще са следните:

В община Кърджали:

В Професионална гимназия „ Васил Левски “ – гр. Кърджали;

В Професионална гимназия по електротехника и електроника „ Капитан Петко Войвода “ – гр. Кърджали;

В Театрално-музикален център – Кърджали (Театър Димитър Димов).

В община Момчилград:

В Народно читалище „ Нов живот 1926 “, град Момчилград

В община Черноочене:

В Средно учебно заведение „ Христо Смирненски “, с. Пряпорец, общ. Черноочене

Буферните зони съставляват здания, които обезпечават разделяне сред потоците от членове на СИК от другите общини, които ще идват в РИК Кърджали за предаване на изборните бумаги и материали по отношение на резултатите от изборите за народни представители на 04 април 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР