Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за

...
Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за
Коментари Харесай

Петричанка 1 г. лъгала, че баща ѝ е жив, за да взема американската му пенсия

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално поделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против Е.Б., привлечена към наказателна отговорност за осъществени от нея закононарушения по член 206, алинея 1 и по член 316, вр. член 308, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Г.Б. – бащата на обвинената, дълги години работел и живеел в Съединени американски щати. След навършване на пенсионна възраст той получил на федерална пенсия, която се изплащала от Администрацията на обществено обезпечаване (SSA) на Съединени американски щати. През 2009 година мъжът се завърнал в гр. Петрич и след известно време заживял при щерка си Е.Б. Пенсионното обезщетение било изплащано на Г.Б. посредством директни вноски по банковата му сметка. Той дал банковата си карта на щерка си, която полагала грижи за него и от време на време теглела пари от сметката му.

След гибелта на татко си дъщерята не уведомила способените органи на Съединени американски щати за това събитие, като в продължение на една година се разпореждала с превежданото на неговата банкова сметка пенсионно обезщетение и го употребила за персонални потребности. Чрез осъществяване на 54 транзакции – изтегляне от банкомат, Е.Б. получила обща сума в размер на 13 756 $ с левова равноценност 20 895,26 лева

Ежегодно представителствата на SSA реализират контакт с лицата, получаващи пенсионно обезщетение и живеещи отвън рамките на Съединени американски щати. В тази връзка районният офис на институцията в Гърция се е обърнал за подпомагане към посолството на Съединени американски щати в гр. София за определяне на местонахождението на пенсионера от Петрич Г.Б. Поводът за това бил проблем с заплащанията. Веднага било изпратено писмо на адреса на мъжа, което било получено от щерка му Е.Б. Тя се обадила на телефон в посолството на Съединени американски щати в гр. София и съобщила погрешна дата за гибелта на татко си. С дейностите обвинената целяла чиновниците на представителството на Социално обезпечаване на Съединени американски щати да не схванат за непозволеното приемане на пенсията.

Впоследствие обвинената Е.Б. се сдобила с уверение за наследниците на Г.Б., заверени копия от акт за гражданското положение – акт за гибел, известие за гибел и легализация върху акт за гибел. На всички тези документи бил притурен тип, че са издадени от длъжностни лица в община Петрич с посочена погрешна дата на гибелта на Г.Б. Въпреки че знаела за неистинността им, Е.Б. решила да ги употребява пред чиновници на посолството на Съединени американски щати в гр. София за издаване на консулски смъртен акт.

При приемането на въпросните документи служителят на дипломатическото посланичество в гр. София не се усъмнил в тях. Данните от тях били отразени в съответните регистри и изпратени по подготвеност в районния офис на Социално обезпечаване на Съединени американски щати (SSA). Впоследствие обаче осъществените от Е.Б. незаконни действия – заграбване на непознати парични средства, благосъстоятелност на Министерството на финансите на Съединени американски щати – Обществено обезпечаване, и потребление на неистинен публични документи пред чиновник в посолството на Съединени американски щати в България, са били разкрити.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото против обвинената петричанка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР