Районът около Гребната база в Пловдив е сред най-привлекателните места

...
Районът около Гребната база в Пловдив е сред най-привлекателните места
Коментари Харесай

Строителите атакуват тази привлекателна зона

Районът към Гребната база в Пловдив е измежду най-привлекателните места за вложителите, решили да печелят от строителство на жилищни здания. Мястото е с отлична панорама, а и има и доста зеленина. Защо обаче съществува заплаха регионът да се трансформира в следващата бетонна джунгла? Бомбата е заложена още през 2007 година, когато Общинският съвет при кмета Чомаков приема Общ организационен проект на града без правила за неговото използване, с което подтиква хаоса в строителството. От тогава до в този момент са продадени, спазарени или напряко „ подарени “ за частни потребности голям брой общински терени, прецизира Trafficnews. В същото време зелените площи в града се към този момент се броят на пръсти, като най-безобразно елементи от тези зони се трансформират в паркинги, кафенета и други „ нужни “ обекти, като това на процедура лимитира хората от опцията да ги употребяват по предопределение - за отдих и рекреация.

Според последните данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на годината в Пловдив е почнало строителството на 713 жилища и еднофамилни къщи, което е растеж с над 84% на годишна база. Големият проблем на града обаче е, че на голям напън е подложен най-силно регионът към Гребната база, който е „ белия дроб “ и спортното сърце на Пловдив. Ето за какво сега най-важната задача пред общинската администрация е тази територия да бъде опазена непременно. В противоположен случай гражданското общество ще го направи сигурно!

Истината е, че строителството не може да се забрани, само че може и би трябвало да се утвърди подобен организационен проект, който да бъде направен на база необятно публично разискване и с присъединяване на специалисти, рецензенти и жители. Според арх. Делчев, който е водещ проектант по актуализацията Общ устройствен план на Пловдив, градът към момента е надалеч от постигането на нужните зелени площи, само че и дребното останали такива могат да бъдат съхранени посредством отреждането им за зеленина в Общ устройствен план.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР