Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда –

...
Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда –
Коментари Харесай

Излиза книга, посветена на Боян Петров

Райнхолд Меснер е измежду алпинистите, трансформирали се в легенда – в устрема си да провокира личните си благоприятни условия, се трансформира в „ ловджия на завършения “. Изкачва всичките 14 осемхилядници, прекосява пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Заедно с Петър Хабелер стават първите хора, стъпили на върха Еверест без спомагателен О2. Заради достиженията му списание „ Аутсайд “ назовава Меснер „ кралят на катерачите “.
Преди 50 години Меснер написа публикация със заглавие „ Убийството на невъзможното “, откакто реализира своето най-трудно нанагорнище на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Поставя се епохална смяна на главните полезности на катеренето и началото на придвижването за чистото катерене. Днес в книгата „ Убийството на невъзможното “ Меснер събира над 30 публикации, с които известни катерачи от целия свят дискутират тематиката за лимита в алпинизма. Един от текстовете е на огромния български катерач Боян Петров. Това е последната публикация, която написа, преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма.

През 1958 година, най-пряката линия на Северната страна на Чима Гранде ди Лаваредо и Носът на Ел Капитан биват възхвалявани като non plus ultra (не отвъд). Изкуственото катерене идва на мода: „ За нас катерачният инвентар е с цялостно право съвършен сурогат на хватките и стъпките”. (Дитрих Хасе)
В годината на студентските протести със публикацията си „ Убийството на невъзможното “ Райнхолд Меснер хвърля предизвикателство за отвод от софтуерните помощни средства в катеренето. Ще го последват новаците, а не задоволените, подготвени да се откажат. Така стартира придвижването за чисто катерене, което ще означи забележителен напредък, след отварянето на скàлата на категориите на компликация нагоре.
В тази книга най-хубавите катерачи в света показват гледища върху обичайното и свободното катерене, оспорват тезата на Ройъл Робинс и публикацията на Меснер и не стопират да описват за изкуството на изкачването на най-трудните планини и скални стени.
Неслучайно премиерата на българското издание на „ Убийството на невъзможното “ от Райнхолд Меснер е точно на 7 февруари – рождения ден на Боян, а и Меснер го посвещава на него.
• Представянето ще се организира в зала „ Марин Дринов “ на Българска академия на науките (ул. 15 ноември № 1) от 18,30 ч.
Сред специфичните посетители на събитието ще бъдат Сандро Филипини – редактор на Райнхолд Меснер, проф. доктор Николай Спасов – шеф на Националния природонаучен музей в София, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – теоретичен съветник на българското издание, учител и дълготраен другар на Боян Петров и други В ролята на водещ ще влезе журналистът Антон Хекимян. Събитието се провежда със съдействието на Национален природонаучен музей при Българска академия на науките. Входът е свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР