Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) постигна консолидирана печалба от 571 млн.

...
Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) постигна консолидирана печалба от 571 млн.
Коментари Харесай

РБИ отчете солиден ръст в кредитирането и допълнително заздравяване на капитала за полугодието


Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) реализира консолидирана облага от 571 млн. евро за полугодието на 2019 година

„ Кредитирането на клиенти набъбна с 9% през първата половина на годината, изключително в Австрия, Русия и Централна Европа. Въпреки средата на ниски лихви, чистият лихвен приход и чистият доход от такси и комисиони се развиват доста положително, а разноските за риск остават на доста ниски равнища “, споделя основният изпълнителен шеф на РБИ Йохан Щробл.

Нетният лихвен доход набъбна едва с 2 млн. евро до 1,664 млн. евро. Нетният лихвен марж спадна със 7 базисни пункта до 2.42%, основно заради растеж на бизнеси с невисок марж в централата и маржовете в Русия и Беларус.

Общите административни разноски набъбнаха с 3 млн. евро на годишна база до 1,497 млн. евро. Съотношението сред разноски и доходи се увеличи с 4.8 процентни пункта до 60.7%.

Умерено провизиране

Заделянето на хранителни запаси през регистрирания интервал остава ниско – 12 млн. евро, спрямо реализации за 83 милиона евро през същия интервал на миналата година, основно заради доходи и реализации.

Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) понижа с 0.3 процентни пункта от началото на годината до 2.3%. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции се усъвършенства с 0.7 процентни пункта до 59%.

Общият финансов индикатор (според цялостните условия на регламента) възлезе на 17.8%

Базовият личен капитал от първи ред (според цялостните условия на регламента) бе 13.8%, а капиталът от първи ред (според цялостните условия на регламента) бе 15.3%, което е нарастване от 0.4 процентни пункта за всеки един от двата. Общият финансов индикатор (според цялостните условия на регламента) бе 17.8% (спад от 0.3 процентни пункта).

Сравнение с предходното тримесечие

В съпоставяне с първото тримесечие на годината, чистият лихвен приход набъбна с 2% или с 15 млн. евро до 840 млн. евро, което е разследване от нарастване на размера в Русия с 14 млн. евро. В Украйна по-големият размер заеми към нефинансови предприятия и семейства също генерира нарастване от 4 млн. евро на чистия лихвен приход, до момента в който в Унгария по-ниските доходи от лихви от деривати докара до намаляване с 3 млн. евро.Нетният лихвен марж се намали с 2 базисни пункта до 2.4% заради увеличение на размера на кратковременен бизнес с невисок марж в централата.

Общите административни разноски доближиха 773 млн. евро през второто тримесечие на 2019 година, което е нарастване с 49 млн. евро спрямо предходното тримесечие.

През второто тримесечие на 2019 година провизиите са в размер на 2 млн. евро, спрямо 9 млн. през първото тримесечие на годината.

Консолидираната облага набъбна със 119 млн. евро до 345 млн. евро, основно заради понижаване с 97 млн. евро на разноските за банкови налози и други държавни ограничения, по-голямата част от които трябваше да бъдат включени в тяхната целокупност през първото тримесечие.

Перспектива
РБИ ще се стреми към междинен годишен растеж на заемите в средата на едноцифрената зона. Загубите от обезценки на финансови активи (разходите за риск) през 2019 година се чака да бъде под 45 базисни пункта. Банката чака индикаторът необслужвани експозиции да продължи да понижава РБИ се стреми да реализира съответствие на разноските по отношение на приходите към 55% през 2021 година В идните години банката цели консолидирана възвращаемост на капитала от почти 11%. РБИ се стреми в средносрочен проект да поддържа Базовият личен капитал от първи ред към 13%. На базата на тези цели, РБИ има намерение да изплаща сред 20 и 50% от консолидираната облага.
---------------------------------------------

Пълният доклад на доклада на РБИ за полугодието на 2019 година е наличен на http://qr022019.rbinternational.com

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР