Равното заплащане за един и същ труд все още не

...
Равното заплащане за един и същ труд все още не
Коментари Харесай

Жените и мъжете у нас получават различни заплати за един и същ труд

Равното възнаграждение за еднакъв труд към момента не е действителност за работещите дами и мъже . Това е един от главните заключения в плана на отчет за равнопоставеност на мъжете и дамите в България за 2018 година, който е оповестен за публично разискване.

Разликата в заплащането на мъжете и дамите е най-голяма в опазването на здравето и обществените действия - 28 %. Според Национален статистически институт разликата в заплащането по пол за 2017 година общо за България е 12,7 на 100 .

По данни на националната статистика междинната заплата на мъжете е 1 150 лв., а на дамите 920 . За целия интервал от 2010 до 2017 година междинното заплащане на мъжете е по-високо в период от 24 до 27 %.

Част от аргументите са от стандарти, които въздействат в избора на обучение, изключително за девойките, които се насочват към типично женски специалности , а те по неписано предписание са по-ниско платени - учители, продавачи и служащи в текстилната индустрия, шивачки.

Според създателите на документа п олзването на по-дълъг отпуск по майчинство и сложното балансиране на работата и фамилните задължения също забавят кариерното развиване на дамите.

България за трета поредна година регистрира наклонност за понижаване на въпросната разлика. По данни на Евростат тя понижава от 15,4 % през 2015-а на 13,6 % през 2017-а при приблизително за тази година 16 % за Европейски Съюз.

Според документа равенството на дамите и мъжете визира всички области. В страната ни бе признат Закон за равнопоставеност на дамите и мъжете е значима стъпка към забележимата смяна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР