Равно на незаслужено наказание.Така парламентарните журналисти описват в своя подписка

...
Равно на незаслужено наказание.Така парламентарните журналисти описват в своя подписка
Коментари Харесай

Равно на незаслужено наказание - 85 парламентарни журналисти с подписка срещу условията на работа в Партийния дом

" Равно на несправедливо наказване. "

Така парламентарните публицисти разказват в своя подписка до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков изискванията на работа в Партийния дом, в който депутатите заседават от септември с формалния претекст, че представителната постройка на площад " Народно заседание " е за ремонт.

Под подписката имената са си поставили 85 души от всевъзможни типове медии, в това число публичните - повече и от най-голямата парламентарна група. Тя се явява самобитно дежавю за представителите на медиите с сектор Народно събрание. През 2020 година, когато ГЕРБ и колегата й " Обединени патриоти "  решиха да местят съвещанията в Партийния дом, публицистите бяха изтикани в мазето, достъпът им до останалата част на постройката - спрян с турникети. Тогава те още веднъж внесоха подписка, само че след последвалите парламентарни избори новото болшинство върна депутатите в представителната постройка.

Ситуацията през днешния ден не е доста по-различна от тази преди три години. На публицистите бяха обещани контактни точки с депутатите. Такива на процедура няма, работата им е сведена до записване на изказвания пред пленарната зала - без ред. Там е съсредоточена и цялата им активност, като нито имат добър интернет, нито контакти, нито места за сядане, нито маса, нито им е позволено да пият безалкохолна напитка. Фотографи и оператори ежедневно извървяват голямо разстояние с тежка техника на ръце, с цел да стигнат до пленарната зала, където даже не могат да снимат съответно, с изключение на в тил. Събирането на неофициална информация пък е невъзможно без източникът самичък да се издаде - поради възбраната представители на медиите да припарват до така наречен коридори. 

По-рано тази седмица двама публицисти се оказаха заключени във вътрешния двор след съвещанието на комисията по конституционните въпроси поради така контролирания достъп, съгласно който не могат да излязат непосредствено от входа откъм депутатския паркинг, а единствено от този откъм Българска народна банка, пътят към който минава през въпросния вътрешен двор, който обаче всекидневно се... заключва. 

В същото време, с изключение на с въртящи се столове в пленарната зала, депутатите разполагат с цялата постройка - със стаи, зали, персонални кабинети, " коридорите ", мека мебел, места за отдих и пр. 

Журналистите оферират пет точки за възстановяване на работата в изискванията на общото им престояване с депутатите в Партийния дом, в това число дописване на разпоредбите за акредитациите и реда - защото импровизирано народните представители се притесняват от това да бъдат безусловно преследвани от нападателни представители на медии, както постоянно се случваше в представителната постройка. 

Подписката бе заведена в деловодството на Народно събрание. Предстои да забележим и реакцията на националното посланичество.

Ето и цялостния й текст:

Уважаеми господин ръководител,

През миналите близо три месеца откогато отразяваме съвещанията на 49-ото Народно заседание при изискванията в някогашния Партиен дом, установихме известни усложнения при осъществяване на отговорностите си в няколко направления. Обръщаме се към Вас с молба да ги обсъдим с вяра да предприемете ограничения в изгода както за публицистите, по този начин и за народните представители и администрацията на Народното събрание. 

Излагаме ги в няколко точки с претекстове към тях.

1. По-добро интернет покритие пред пленарната зала;
2. Превръщане на пространството пред пленарната зала в работна зона;
3  Мястото за работа на снимащите публицисти в пленарната зала;
4. Отваряне на коридорите за достъп, без право на записване на видео и аудио наличие и фотографско заснемане;
5. Допълване на изискванията и реда за издаване на журналистическите акредитации;

МОТИВИ:

1. По-добро интернет покритие пред пленарната зала

Практиката демонстрира, че изказвания се вършат най-често „ в придвижване “ пред пленарната зала, а не от избраната за задачата трибунка, която се намира два етажа по-надолу. Въпреки направените усъвършенствания, интернет покритието на това място е несигурно и затруднява електронните медии поради невъзможността да излъчват онлайн изказванията на депутатите и гостите на Народното събрание, представляващи интерес. Затруднява и живите включвания за новинарските излъчвания, което принуждава екипите да търсят  интернет по другите етажи с риск да пропуснат нещо значимо, протичащо се пред залата.

Наред с обезпечаването на съответна интернет връзка  смятаме, че отделяне на трибунка на това място ще е за взаимно улеснение и ще предотврати безредното скупчване към обектите на интерес пред вратите на пленарната зала.

 
2. Превръщане на пространството пред пленарната зала в работна зона

Проблемът има директна връзка с т.1.

Пространството пред пленарната зала, показано на медиите като място за отдих и диалози сред депутати и публицисти, с практиката се наложи като работна зона. Тя обаче не е пригодена за задачата – с изключение на добър интернет, няма и задоволително контакти, маси и места за сядане. Журналистите стоят прави, а интензитетът и размерът на работата постановат представителите на медиите да прекарват по-голяма част от деня само пред пленарната зала. Наблизо няма бюфет, не е позволена даже използването на безалкохолни питиета. Има достъп (непряк) до бюфета три етажа по-надолу, вендинг машина под така наречен Галерия за публицисти, както и до кафенето в източното крило (макар усложнен и водещ до риска публицисти да останат заключени във вътрешния двор), само че малко медии могат да си разрешат да изпращат няколко екипа да наблюдават работата на Народното събрание от всички контактни точки до момента в който техен сътрудник отсъства, с цел да си вземе кафе, да вземем за пример. 
При работа в „ Галерията за публицисти “, постоянно се изпускат събития от зоната пред пленарната зала. Медиите в галерията рядко биват уведомявани за идни изказвания пред залата.

Ситуацията пред залата поражда и ежедневно напрежение сред представителите на медиите и квесторите, което слага и двете страни в неловко състояние поради обстоятелството, че с годините са открити другарски връзки сред тях.

3. Мястото за работа на снимащите публицисти в пленарната зала

Мястото за работа на снимащите публицисти в пленарната зала се нуждае от разискване и смяна. Смятаме за належащо “кошарите ” за операторите и фоторепортерите да бъдат изнесени пред големите колони, които закриват огромна част от залата и пречат на визията. 

Новата пленарна зала е по-дълга от остарялата и оформянето на линия за снимащи надали ще наруши комфорта на законотворците. А и параметрите на нормалните дългофокусни обективи в новата зала не доближават за порядъчен портрет до трибуната,така че лекото доближаване ще е с двоен резултат. Добро решение за снимане е и от страничните ложи. Така феновете и читателите ще видят и лицата на избраниците си, а освен гърбовете им.

Преодоляването на четирите етажа без асансьор до „ кошарите “, които изминават всекидневно и неведнъж операторите, фотографите и репортерите с тежка техника на тил, е равно на несправедливо наказване. Да не забравяме и неналичието на директен достъп до хигиеничен възел при посочените условия. Затова считаме за извънредно належащо публицистите да бъдат допускани в залата през централните порти. Така те ще могат да реагират и на протичащите се редом събития пред залата и в останалите елементи на постройката.

4.Отваряне на така наречен коридори за достъп – без право на записване на видео и аудио наличие, както и фотографско снимане

По-голямата част от гореописаните проблеми може да намерят позволение и посредством отваряне на коридорите за достъп на публицисти.

Отделно, една от главните функционалности на публицистите е да следят и да събират неофициална и помощна информация по отношение на готвени разработки, неясноти по законодателни въпроси и прочие Със затварянето на коридорите за достъп, парламентарната публицистика се сведе единствено до записване на изказвания пред залата и опосредствана връзка с ПР звената, което обезсмисля освен работата, ни правилото за опазване в загадка на източниците на информация. Считаме, че със затварянето на коридорите освен се нарушава духът на откритата от десетилетия в остарялата постройка демократична процедура на неофициално другарство, само че и че то е безпричинно и голословно. Ето за какво:

Един от изтъкваните претекстове за преместването в постройката на Партийния дом бе неналичието на задоволително персонално и работно пространство за народните представители. Сега този проблем към този момент не съществува – депутатите разполагат със стаи, кабинети, зали, коридори, кафене, маси, мека мебел и прочие, ситуирани на няколко етажа, и отварянето на коридорите и за представителите на медиите не би следвало да смущава персоналното им и работно пространство. Това води до т. 5.

5. Допълване на изискванията и реда за издаване на журналистическите акредитации

Неофициално е известно, че една от аргументите за спрения журналистически достъп е корист от страна на представители на медии или така наречен медии. Затова предлагаме няколко ограничения:

- При издаване на акредитация да се прави инспекция в регистъра на Министерство на културата по силата на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Т.е. да се ревизира дали акредитираната организация дава отговор на условията по закона съгласно последните му промени и допълнения от 2018 година, импортирани от народния представител Делян Пеевски, както и да се ревизира дали журналистът има годна журналистическа карта, издадена от медия или съсловна организация.

- Да се съблюдава възбраната за снимане и записване на видео и аудио наличие, както и на снимков материал в така наречен коридори, както и в местата за отдих на народните представители, в това число кафенето и бюфета, в стаите, кабинетите, залите, зоната към секретното деловодство, като се изключи съвещанията на комисии, оповестени събития или при покана от депутат или парламентарна група.

Нарушенията на това предписание да водят до краткотрайно лишаване на акредитацията на медията, а при редовно нарушение – и на по-дългосрочно. Предлагаме установяването на нарушаванията да става не от народни представители или парламентарни групи, с оглед отбягване на обвиняванията в политически репресии по отношение на публицисти, а от квесторите, администрацията или пресцентъра на Народното събрание. Вярваме, че законодателният орган може да изготви детайлни правила в тази посока, по този начин както с Правилника за организацията и активността на Народното събрание са планувани случаи, при които депутат може да бъде осъден, в това число с недопускане до пленарни съвещания.

Тези правила следва да работят и за външни лица, които посещават Народното събрание и по покана на депутат или парламентарна група, които практиката е посочила, че злоупотребяват с достъпа, извършвайки действия по записване и снимане на народни представители макар тяхното отвращение.

Предварително благодарим за съдействието. Вярваме, че тези претенции ще бъдат задоволени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР