Равенството между половете в спорта е гореща тема през последните

...
Равенството между половете в спорта е гореща тема през последните
Коментари Харесай

Как Норвегия въведе равно заплащане при мъжете и жените във футбола

Равенството сред половете в спорта е гореща тематика през последните години. В тениса тя провокира доста мнения около въпроса за равното възнаграждение сред мъжете и дамите в шампионатите от Големия шлем.

Макар сходно предложение във футбола за момента да наподобява надалеч от реализиране, една страна сложи основите за смяна на откритите правила.

Норвежката футболна федерация разгласи, че състезателите в мъжкия и женския народен тим на страната ще получават еднообразно заплащане. Сумата за дамите е увеличена до 6 милиона крони (574 540 паунда) на сезон, което е с 93% повече по отношение на предходните 3.1 милиона крони (296 845 паунда).

Интересното в тази ситуация е, че нарастването е напълно самодейност на локалната футболна федерация, без да има напън или искане от страна на женския отбор.

По приятелски

" Искахме да увеличим парите за маркетинг за женския тим, само че в действителност концепцията за тъждество пристигна от футболната федерация. Те споделиха: " Няма ли да е готина концепция и положително обръщение да създадем възнагражденията равни ", съобщи президентът на асоциацията на футболистите в Норвегия Йоаким Валтин пред " Гардиън ".
It’s about time! Congrats Norway for giving male and female soccer players equal pay ⚽️ pic.twitter.com/B1RX6RQBCW
— FEMINISM (@WeNeedFeminlsm) 27 October 2017

Близо 550 хиляди крони (47 875 паунда) от парите за женския тим идват от сътрудниците им от мъжкия състав. Те са решили да преотстъпят сумата, която получават от рекламни действия.

" Горди сме от мъжкия тим и желанието им да създадат тази всеотдайност за нас. Те ни отдават огромно внимание, показвайки на другите страни, че е допустимо да се направи и няма причина да не се реализира ", сподели капитанът на женския тим Марен Мелде.

От норвежката футболна федерация признават, че им следва още доста работа за повишение на равнището на женския футбол в страната. Те се надяват образецът им да бъде последван от УЕФА и ФИФА.

Къде сме ние

В България женският футбол към този момент е по-скоро екзотика. Равното възнаграждение при мъжете и дамите даже не стои като въпрос пред Българския футболен съюз (БФС).

Засега основната цел е да се разшири основата. През май БФС си сложи за цел да удвои състезателките по футбол в страната до 2020 година В основата на самодейността е паневропейско проучване за ролята на футбола върху увереността на дамите и най-много измежду девойките в тийнейджърска възраст.

" За Българския футболен съюз е доста значимо най-малко да започва развой, който да дава повече благоприятни условия на девойките от всички възрасти да играят футбол ", сподели тогава президентът на БФС Борислав Михайлов. В България акцията на УЕФА ще върви дружно със слогана " Хайде да ритаме! ", сплотяващ всички интензивности за всеобщ футбол на федерацията.

" Играйте футбол за наслаждение и, най-много, с цел да сте здрави ", добави тогава Михайлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР