Растяща инфлация води до промяна в потребителското търсене. Повишена ценова

...
Растяща инфлация води до промяна в потребителското търсене. Повишена ценова
Коментари Харесай

Потребителите купуват по-малко и пазаруват предимно на промоция

Растяща инфлация води до смяна в потребителското търсене. Повишена ценова сензитивност, повече покупки в ниския ценови сегмент, целеустремено търсене на артикули на промоция. Засилена поляризация сред потребителите според от приходите, размера на семейството, поколенческите разлики. Това са част от последствията от световната инфлация и войната в Украйна, разисквани по време на конференцията на " Капитал ", която се организира на 2 юни в Sofia Tech Park.
Увеличението на цените е всеобщо
През последните три месеца нарастването на цените е всеобщо. Това регистрира представително изследване на организация Pragmatica за измененията в потребителското държание. Изследвани са 18 продуктови категории, измежду които храни, облекла, обувки, козметика, почистващи препарати.

Над 95% от интервюираните регистрират нарастване на цените на всичките 18 категории. Осемдесет и пет % дефинират нарастването като " огромно " (най-високият индикатор в скалата), а 83% от тях се усещат " извънредно мощно наранени " от този растеж, разяснява. Сред аргументите за скока интервюираните сочат смяната в цените на ел. силата и войната в Украйна, само че 66% настояват, че той е " напълно резултат напълно от далавера на търговците ", а 33% го изясняват с коронавирус пандемията.

Независимо от аргументите първият резултат от растежа на цените е прекъсване или понижаване на потреблението на избрани артикули - изследването на Pragmatica регистрира сред 10 и 25% спад на потреблението на избрани продуктови категории. Второто разследване е, че 85% от участниците в проучването през последните три месеца по-често или напълно осъзнато и целеустремено пазарят единствено артикули на промоция.
Реклама Търговците също са под напън
Разходите за сила, превоз и труд порастват и това е в действие за всички бизнеси. В резултат пораства и натискът от страна на доставчиците към търговците за нарастване на цени. " Този развой към момента се контролира с естествени общоприети връзки сред търговци и снабдители, по тази причина запазването на опцията за свободно договаряне сред тях ще играе все по-голяма роля за по-плавен ценови потрес ", заключи Николай Вълканов - изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява 13 от най-големите търговски вериги в страната.

и за търговците, свързани с продоволствената сигурност и възходящите директни разноски. Това ги принуждава да усъвършенстват вътрешните си бизнес процеси, да преформатират промоционални акции, да търсят способи за по-голяма търпимост на цените - да вземем за пример понижаване на грамажа на някои опаковки, разяснява Николай Вълканов.

Сред провокациите е и растящият политически напън върху търговците - развой, който се следи в цяла Европа: лов на спекуланти, надзор на цени, таван на надценките, държавни интервенции, данъчни промени, ограничавания на търговията вътре в евросъюза, акцентира Вълканов. " Резултатът от това е основаването на дефицити. Подобни залитания имаше и в България, само че не толкоз мощно изразени ", заключи изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия. Той уточни още едно тестване за търговците - " хибридните офанзиви " - и даде образци с изкуствено провокираните безредици към бензина и олиото, довели до нервности измежду потребителите и презапасяване.
Очаквания и прогнози
" Ефектът от инфлацията е омекотен през този сезон поради липса на сметки за отопление. Дългата лятна почивка следва, лятото облекчава икономическата обстановка. Циклично и сезонно живеем в по-добрата част на годината ", акцентира Георги Ангелов, старши икономист в институт " Отворено общество " - София. Той чака инфлацията да се усилва до лятото, а по-късно пикът да стартира да спада. " Голямото понижение ще е през втората половина на идната година, когато ще има внезапно намаляване и даже опция за дефлация. Процесът няма да свърши бързо, ще има закъснение на темповете. Очаквам също в края на годината повдигането на заплатите да компенсира инфлацията ", предвижда Ангелов.
Реклама
Десет са главните трендове, които ще оформят търговията на дребно през 2022 година, разгласи Николай Вълканов, цитирайки отчет на McKinsey&Co взаимно с EuroCommerce. В изследването са взели участие 12 хиляди консуматори от 10 страни, интервюирани са и 60 Съд на Европейските общности на компании от ритейл бранша.

Спад в размера на продажбите, ускоряваща се инфлация, предстоящ застой в онлайн продажбите са измежду водещите трендове. Ценовата сензитивност е налице - 42% от интервюираните възнамеряват да икономисват от покупка на храни. Като разследване от това 30% от запитаните изпълнителни шефове заявяват, че ще е значимо да се увеличи качеството на продуктите в ниския ценови сегмент - предмет на потребителското внимание

Търсенето на здравословни артикули, добити по резистентен метод, ще се резервира, движено от интереса на младежите от поколението Z, както и на консуматори с високи приходи. Добре платените работещи са в основата и на запазващия се растеж в преимум сегмента. Ще се ускори търсенето на нови канали за облага в търговията, което ще увеличи смисъла на дигитализацията и Big Data в бизнеса, акцентира Вълканов.

Търговците ще усилват от ден на ден самостоятелните, специфичните и целенасочените промоции, както и предложенията на артикули с локален генезис. Ще има и смяна в модела на наемане на чиновници, фокусът ще се измести от търсене на хора за повече физически действия към търсене на умения за боравене с данни, както и с по-специална техника, предвижда отчетът на McKinsey&Co.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Строителство и парцели 3 Места 1 Строителство и парцели 2 Здравеопазване 3 Компании 1 Компании Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР