Растежът на китайската икономика през първото тримесечие на 2024 г.

...
Растежът на китайската икономика през първото тримесечие на 2024 г.
Коментари Харесай

Китайската икономика започва 2024 г. по-добре от очакваното

Растежът на китайската стопанска система през първото тримесечие на 2024 година е по-висок от предстоящото, оповестяват международните организации, като цитира публични данни. Брутният вътрешен продукт на страната се е повишило с 5,3% на годишна база през Q1, като съществена заслуга имат високотехнологичните производства.

Резултатът демонстрира и леко ускорение на растежа - през последното тримесечие на 2023 година той беше 5,2 на 100. Очакванията на икономисти, интервюирани от " Ройтерс ", бяха за растеж с 4,6%.
 Fitch намали на
Fitch намали на " отрицателна " прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Прогнозата на организацията за кредитен рейтинг за втората в света стопанска система

Индустриалното произвеждане в Китай пораства с 6,1% на годишна база, като в следните сфери има 40-процентов скок:
Оборудване за 3D принтиране; Зарядни станции за електромобили; Електронни съставни елементи.
Преди месец изследвания демонстрираха съществени индикации за растеж на търсенето от чужбина.

Търговията вътре в Китай също пораства - с 4,7%, като съществени мотори са спортните и развлекателните действия, цигарите, алкохола и доставките на храна.

Държавните компании са вложили със 7,8% повече в индустриални здания и инфраструктура, само че в частния бранш нарастването е едвам 0,5%. Чуждестранните вложения са намалели с цели 10,4%.
 Китай подреди на телекомите да отстранен задграничните чипове
Китай подреди на телекомите да отстранен задграничните чипове

Засега управляващите в страната удрят съперниците Intel и AMD

" Основата за икономическа непоклатимост и усъвършенстване към момента не е здрава ", призна и представителят на националната статистика на Китай Шен Лаюн пред публицисти.

Пекин си е сложил за цел 5-процентов растеж за 2024 година, което съгласно някои анализатори е по-скоро амбициозно. Властите понижиха лихвите за да съживят кредитирането и да ускорят държавните вложения в инфраструктура. Всичко това обаче се случва на фона на разтърсено доверие в бизнес средата и поредност от земетресения в имотния бранш.

Икономиката на Китай регистрира 5,2% растеж през 2023 година Това е по-добре спрямо 3-те % от белязаната от противоепидемични ограничения 2022 година, но все отново беше едно от най-лошите стопански представяния на страната от повече от три десетилетия.

Преките задгранични вложения в Китай се сринаха през последните месеци, защото комбинацията от по-бавен напредък, регулаторни рестрикции, обременяващо законодателство в региона на националната сигурност и въпроси по отношение на дълготрайните вероятности на страната разклатиха доверието във втората по величина стопанска система в света, отбелязва CNN.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР