Расте броят на домакинствата, които планират да се откажат от

...
Расте броят на домакинствата, които планират да се откажат от
Коментари Харесай

Да се откажем ли от по-скъпото парно? Ето къде е уловката

Расте броят на семействата, които възнамеряват да се откажат от услугите на някоя от топлофикациите, поради по-високите цени на парното и топлата вода от 1 юли.

От 1 юли парното и топлата вода в София се усилиха с близо 40%. В момента с новото Данък добавена стойност върху топлинната сила един мегаватчас коства на столичани 150 лв..

Според едни парното е скъпо и тази сградна апаратура е извънредно време да се махне. Други не са се срещнали до момента с опциите дали могат да се откажат, изчакват, тъй като това е единствената опция, защото отоплението с климатици им е коствало скъпо.

По данни на топлинните счетоводители в София към този момент месец след нарастването не се следи отвод на семействата от топлинната сила.

"Моето пояснение, е че хората разчитат доста на този тип отопление, което е най-сигурното, а и на годишна база се явява и най-евтиното макар нарастването ", съобщи пред Българска национална телевизия Деян Дянков, омбудсман на "Топлофикация София " ЕАД.

Велико Търново е измежду градовете у нас с най-скъпа топлинна сила. И тук хората с парно споделят, че въпреки да е скъпо то си остава най-хубавият метод за отопление през зимата. Месечните сметки на домакинство за последния отоплителен сезон са били към 200 лева

Според специалистите, в случай че въпреки всичко семействата решат да се откажат от парно това не може да стане самостоятелно. За отвод от услуга е належащо решение на две трети от етажната благосъстоятелност в постройката.

Ако въпреки всичко настрана домакинство не желае да употребява парно за по-дълъг интервал от време би трябвало да съобщи при топлинния си счетоводител по този начин нареченото "нулево ползване " и ще заплаща единствено сградна апаратура.

"Аз не поучавам клиентите да вършат такива внезапни дейности по "нулево ползване ", тъй като в случай че зимата е студено и вие си пуснете парното още веднъж у дома ще бъдете сюрпризирани с една много сериозна изравнителна сметка след годишното отчитане, което не е добре за бюджета на клиентите ", сподели още Деян Дянков.

Съветът на експертите е семействата, които употребяват парно, да не се отхвърлят, а да преминат към равни месечни вноски всеки месец от годината. Така ще заплащат една и съща сума в това число и през зимата, когато има по-голямо ползване. Практиката демонстрира, че в такива случаи при равнене разликата не е доста огромна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР