Ръстът на цените на употребяваните автомобили започна с пандемията от

...
Ръстът на цените на употребяваните автомобили започна с пандемията от
Коментари Харесай

Въпреки поскъпването: Колите втора ръка все още са с около 50% по-евтини от новите

Ръстът на цените на използваните коли стартира с пандемията от преди близо 2 години. Поради липса на нови коли в оказионите, използваните започнаха да се търсят двойно повече. За нови пък се чака от 8 месеца, до година-година и половина за някои марки.

Това сподели пред Euronews Bulgaria зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на коли Любомир Доросиев.

И на вторичния пазар в Западна Европа от ден на ден се търсят използвани коли, което постанова и ние да ги плащаме много по-скъпо.

 
За последните 2 години цените се подвигнаха най-малко с 30%, само че отново са доста по-добри от това, което човек може да закупи в магазина. Знаете, изкарвайки една чисто нова кола от магазина, тя губи най-малко 30% от цената си, а през първата и втората година стига до 50%.
Цените на колите и нови, и втора употреба към този момент са много по-високи.

Вносителите на нови коли нямат налични коли за продажба, с цел да могат да бъдат конкурентни на вторичния пазар. Смея да настоявам, че при тях цените са с 50% по-високи, в сравнение с преди 2 години. При всички положения е по-изгодно да се купува втора употреба.

Много се търсят електрифицирани коли, само че в България още не сме достигнали подобаващата инфраструктура за зареждане. За момента най-добре се продават хибридните коли, тъй като хем са икономични, хем имат много положителни индикатори за безвъзмезден пробег. Дори самозареждащите се хибриди, с разход от към 5 л на 100 км излизат по-изгодни от електрическите автомобили, които се зареждат на платени зарядни станции и нямат такива ограничавания в пробега.

 
В колите от скъпия сегмент, екстрите на втора употреба съвсем не се гледат. При всички положения той пада над 50% от това, което е коствал като нов. А екстрите отпадат в цената.
В обозримо бъдеще нямам доверие цените да паднат, тъй като към момента се чака по година-година и половина за чисто нова кола. Отделно при закупуването на нов автомобил желаят да се платят 50 или 100% от цената и да чака след това човек за автомобила. На западния пазар мъчно се намират коли. За една кола, която ще влезе в оказиона чакаме най-малко двама-трима индивида. Ще се възстановяват цените, само че няма да е доста скоро. Очаквам най-малко след две години да стартират да се случват нещата.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР