Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 6.4% на

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 6.4% на
Коментари Харесай

Финансовото министерство отчита ръст на БВП, потреблението и инвестициите

Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) е с 6.4% на годишна база поради засиленото вътрешно търсене, регистрират от Министерството на финансите в месечния преглед на българската стопанска система.

Потреблението на семействата също нараства - с 9,4 %. Увеличават се и заетите лица.

Въпреки позитивния ритъм на стопанската система и растежът на вложенията от 11%, продължава да буди безпокойствие темпът на инфлацията, който през август е 2,5%. С 3% се усилва и държавинят дълг по отношение на прогнозния Брутният вътрешен продукт. Икономисти и анализатори чакат тази тендениця да продължи до края на годината.

Заради повишаване на енергийните запаси, непреработените храни и услугите, месечният ритъм на инфлацията се покачва с малко под % и най-малко към този момент засега няма изгледи да бъде овладян до края на годината.

На този декор фискът усили с 16% приходите над плануваното, главно от налози, разследване на икономическото възобновяване през второто тримесечие. Финансистите чакат още по-висока събираемост.

" Със сигурност налозите най-после на годината ще бъдат събрани доста повече, тъй като инфлацията допуска по-високи налози. Просто вие виждате какви са цените на всичките енергоносители ", разяснява финансистът Пламен Данаилов.

Всичко това води до по-високи цени в съвсем всички артикули и оттова - по-високи налози и най-много по-високо Данък добавена стойност. Това беше заложено и в бюджета, само че се чака доста повече Данък добавена стойност да се събере, тъй като никой не е очаквал чак такива растежи на цените.

Според анализаторите до края на годината може да се чака ново нарастване на брутния вътрешен артикул и то освен поради оживлението на индустрията и търговията.

" Всъщност в края на годината и растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде по-голям, главно движен от потреблението. Да не забравяме, че тези 3 месеца - октомври, ноември и декември, всички пенсионери ще получат в допълнение по 120 лева, които са общо над 750 млн.лв. Също по този начин, с актуализацията на бюджета, която направи 46-ото Народно събрание, се усилиха парите за мярката 60/40 с 240 млн.лв. Редица браншове като туризъм, земеделие получиха по 70 млн.лв. Превозвачите - 40 млн., авиопревозвачите. 60 млн. и други ", добави Данаилов.

Според него всичко това ще докара до по-високо ползване през последните 3 месеца от годината. Финансистът чака въз основа на това страната да завърши годината с по-добри макроикономически индикатори

Отчита се и растежът на заемите за компании до 4.6 на 100 през август поради по-бързото нарастване на средносрочните и дълготрайните заеми. Кредитите на семейства гонят 11 %

" Интересното и дали това възобновяване в частния бранш, в предприятията ще продължи да бъде мощно и доколко ще бъде растежът в кредитирането там, защото то значително е вързано с дълготрайния взор на самите предприятия, с евентуални техни вложения, които още веднъж имат дълготраен небосвод ".

Работещите българи през второто тримесечие на годината са над 3.5 милиона - колкото и през предходната година. Отчита се обаче спад на самонаетите с 5.6% поради стагнацията в аграрния бранш.

Изгубените работни места като по-малък брой наети обаче към момента не са възобновени. Тоест, има хора, които просто са изгубили трудовите си права и към този момент не могат да взимат обезщетение, само че към момента не са си намерили работа

Според разбора на Министерството на финансите към този момент Европейски Съюз следи възобновяване от първичния потрес на най-пострадалите браншове като търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР