Ръст на заболеваемостта у нас от грип и остри респираторни

...
Ръст на заболеваемостта у нас от грип и остри респираторни
Коментари Харесай

Грип и COVID-19: Кога се очаква пикът на заболеваемостта

Ръст на заболеваемостта у нас от грип и остри респираторни болести регистрират експерти. В момента има хора заболели по едно и също време от двата вида грип или от COVID-19 и грип.

Очаква се пикът на заболеваемостта да бъде в средата на януари, когато ще се отчетат и болните, инфектирани по време на новогодишните празници.

От 4 януари във всички ясли, детски градини и учебни заведения в Бургас работят превантивни ограничения. Целта е да се ограничи разпространяването на грип и грипоподобни болести през зимния сезон.

В началото на януари коридорите на медицинските центрове в цялата страна са цялостни с пациенти със признаци на остри респираторни болести.

В някои от детските градини в Бургас към този момент има въведени промени.

„ От през днешния ден осъществяваме филтър при приема на децата, с безконтактно мерене на температурата им. Това се реализира от здравната сестра. Помещенията ще се проветряват интензивно. Играчките и предметите, с които децата се занимават денем, ще бъдат дезинфекцирани ”, изясни пред София Димитрова, шеф на детска градина „ Звездица Зорница ”. 

Тя посочи, че децата се извеждат на открито предпочитано, в случай че времето разрешава.

„ Профилактичните ограничения са доста хубаво нещо. Те са ползват преди да има растеж на заболеваемостта от респираторни болести. В област Бургас епидемиологичната конюнктура е спокойна във връзка с грип и остри респираторни болести. Няма нараснала заболеваемост ”, посочи доктор Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас. Тя добави, че в Бургас през този сезон има регистрирани четири случая на грип А.

Според доктор Гергана Николова сега има грип, както и Коронавирус.

„ За страдание имаме пациенти, при които има по едно и също време и грип и Коронавирус, както и такива и с двата  типа грип ”, добави тя.



Лекарите са безапелационни, че е доста значимо да се знае какво се лекува, и напомнят, че признаците на грипа са освен висока температура.

„ Тази година на напред във времето излиза температура 39-40 градуса.Остро начало с доста висока температура и с мъчно повлияване от медикаментите ”, акцентира доктор Николова.

Болки в гърлото, суша кашлица и лесна отмалялост са другите признаци.

Габрово е в топ 3 по висока заболеваемост от сезонен грип по празниците. След София и Кюстендил. По думите на доктор Николай Пенчоков, шеф на РЗИ – Габрово има тъст на заболеваемостта. „ Тя най-вече се усеща във възрастовите групи до 4 години от 5 до 14 години ”, добави той.

Родителите на най-малките са разграничени във връзка с подхванатите ограничения.

„ Децата са най-големите преносители,заедно с родителите като влизат,това е още по-голяма причина за разпространяването на вирусите ”, Вероника Дойчинова, майка на дете в детско заведение

„ Не мисля,че има чак толкоз доста заболели деца, това може да се ревизира. Това супер доста стресира децата ”, посочи различен родител, чиито дете посещава детска градина.

От РЗИ-Бургас успокояват, че все още региона е надалеч от оповестяването на грипна зараза.

Лекари обаче са безапелационни,че тематиката с епидемията е на дневен ред поради неналичието на положително имунизационно покритие против грип.

Според доктор Гергана Николова имунизацията е дългогодишно потвърдена със своята сигурност, както и със своя профил на успеваемост. Въпреки това равнищата на имунизация са ниски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР