Ръст на случаите на туберкулоза у нас, отчитат лечебни заведения.

...
Ръст на случаите на туберкулоза у нас, отчитат лечебни заведения.
Коментари Харесай

Бум на туберкулозата у нас, пациенти с COVID я откриват случайно при рентген

Ръст на случаите на туберкулоза у нас, регистрират лечебни заведения. Според медици взривът се дължи на пандемията от ковид. Заради нея доста хора не са се изследвали в точния момент. Поради тази причина доминира тежкото протичане на инфекцията, даже при децата.  
Прочетете още
Преди месец Виолета Христова прекарва COVID-19. Част от признаците обаче остават до през днешния ден. „ Не ми доближава въздух ”, споделя дамата.

Оплаквания като тези на Виолета могат да са и знак за туберкулоза, предизвестяват медици.  

„ Напоследък при нас идват хора със подозрения за пневмония. При рентгенографии и проучване се потвърди, че те са позитивни освен за COVID-19, само че и за туберкулоза ”, разясни проф. Ваня Юрукова.

Така, съгласно експертите, болните от туберкулоза могат да се окажат в пъти повече от потвърдените. За да излязат скритите случаи на ярко, лечебни заведения във всички области у нас ще преглеждат гратис до края на седмицата.

Само 10 пациенти в София посетиха безплатните прегледи в първия ден на отворените порти. Медиците приканват хора от рисковите групи да не пропущат проучването, защото следствията за тях могат да са тежки. Най-уязвими са пациентите с хронични белодробни болести.

Експертите припомнят и най-честите признаци. „ Продължителна кашлица, температура, липса на вкус, понижават килограмите ”, изясни Ангелина Радева от Министерство на здравеопазването.

Данните на здравните управляващи демонстрират, че сега у нас потвърдено инфектирани с туберкулоза са всеки 10 на 100 хиляди души.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР