Ръст на разходите за болнични през първото тримесечие на годината.

...
Ръст на разходите за болнични през първото тримесечие на годината.
Коментари Харесай

​Ръст на разходите за болнични с 11 млн. лв. за първото тримесечие на годината

Ръст на разноските за болнични през първото тримесечие на годината. Те са се нараснали с към 11 милиона лв. по отношение на същия интервал на предходната година. Броят дни е намалял с към 3 000. Среднодневният размер на компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност през първите три месеца на тази година се е нараснал с към 2 лв..

Бизнесът и Националния застрахователен институт губят по към 200 милиона годишно от здрави хора, които употребяват болнични, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал. Наказания за поискалия подправен болничен няма. Лекари се глобяват, единствено в случай че болничният се апелира.
Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България: Само 1 осъден на 500. Тоест на процедура по-голяма е вероятността човек да загине при автомобилна злополука в сравнение с да си вземе подправен болничен и някой от това да бъде осъден.
През първите 9 месеца на годината са анулирани към 3 000 от обжалвани над 12 000 болнични.
Д-р Георги Миндов - общопратикуващ доктор: Изключително огромни са санкциите за неправномерно публикуван болничен. Както виждаме, контролът е доста занижен, както при краткотрайната по този начин и в трайната нетрудоспособност.
Ситуацията съгласно фамилните лекари може да се промени, в случай че Национален осигурителен институт следи дали хората извършват режима постановен в болничния. Бизнесът обаче твърди, че казусът може да се реши отчасти, в случай че се одобри предлагането първият ден от болничните да не се заплаща от никого.
Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал: Това има капацитет да ограничи измамите най-малко на половина. Калоян Стайков - Институт за пазарна стопанска система: Дори им да има някакво позитивно въздействие върху самите болнични, не е ясно дали няма да имат спомагателни отрицателни резултати. Хората просто да вървят заболели на работа. Д-р Георги Миндов - общопрактикуващ доктор: Което довежда до огромния риск от трудови злополуки. Така един човек, който в действителност е болен, ще популяризира.
Според специалисти преди въвеждането на марката би трябвало да се оцени резултатът от въздействието ѝ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР