Ранобудни джамали обиколят днес от сутринта в началото на новата

...
Ранобудни джамали обиколят днес от сутринта в началото на новата
Коментари Харесай

Джамали обикалят село Орешник

Ранобудни джамали обиколят през днешния ден от сутринта при започване на новата година с доста звук и музика тополовградското село Орешник.

Традицията на оживелия в годините от предишното обред " Джамал ", присъщ единствено за няколко обитаеми места в страната, ще бъде спазена за поредна година, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на селото Тодорка Арнаудова.

Обичаят припомня доста за кукерските шествия. Мъже и младежи, облечени в овчи и кози кожи и с разнообразни звънци и хлопатари на кръста, посещават всяка къща в селото. Те носят пастирски геги и са съпровождани от спонтанен оркестър. Част от участниците в групата са с начернени със сажди лица, и по тази причина другото им име е " пепелаши ". В маскарада има функции и за " момата " и " касиера ".

Те влизат във всеки дом и насочат към домакините послания за здраве, хубава и богата на годишна продукция година. Смята се, че със звъна на чановете те прогонват злите сили. Стопаните посрещат с почерпка гостите. Дефилето приключва с хоро на центъра на селото.

Обикновено към 15-20 души от селото са непрекъснати участници в обичая, посочи Арнаудова. Заради необикновената и екзотична панорама той събира и доста посетители от близките села и общинския център Тополовград.

Празникът е бил пренесен от бежанците от Източна Тракия, а болшинството от настоящето тукашно население са техни потомци. Подготовката стартира дълго преди настъпването на Новата година. За джамалите от значително значение са маскарадните дрехи - качествени и добре обработени кожи, и другият тон на звънците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР