Рано сутринта на 13 декември е спряно газоподаването на ТЕЦ

...
Рано сутринта на 13 декември е спряно газоподаването на ТЕЦ
Коментари Харесай

Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ-а на Доган

Рано сутринта на 13 декември е спряно газоподаването на Топлоелектрическа централа " Варна ", а сметките ѝ са запорирани. Спирането на газа е разпоредено от " Булгаргаз " поради насъбраните милиони задължения от централата, оповестява вестник " 24 часа ".

, има съществени финансови усложнения. Сметките на енергийното дружество към този момент са запорирани в резултат на насъбраните задължения.

Централата действително не работи от 1 октомври, защото не успявала да изплати сметките си за доставения газ, макар високите цени на тока на борсата, разкрива пред вестника някогашният министър на превоза Данаил Папазов от държавното управление на Пламен Орешарски, който съставлява Топлоелектрическа централа " Варна ".

По думите му производството на 1 МВтч електрическа енергия коства на централата 400 лева за природния газ и 20 лева поради въглеродните излъчвания. В последните седмици цената на тока на борсата варира сред 400 и 500 лева за мегаватчас, само че изходната суровина – газът, бележи пикови стойности.

Според Папазов газът не бил спрян поради задължения, само че централата в действителност имала " оперативни отговорности " към " Булгаргаз ", които обаче обслужва. " Имаме закъснения, само че това е, тъй като има рецесия ", изяснява Папазов. По думите му централата, която съставлява и ръководи, е измежду най-ощетените, тъй като е измежду дребното енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.
25 милиона дълг

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов удостоверява прекъсването на газа и прецизира че дългът на Топлоелектрическа централа " Варна " е към 24-25 милиона лв..

Газоподаването за варненската централа към този момент било спряно при започване на октомври поради задължения за месеците август и септември, само че след заплащане на 10 млн. лева, то било възобновено. В момента се водят договаряния – управлението на централата е дало обещание, че ще погаси още 10 млн. лева и тогава природният газ към Топлоелектрическа централа " Варна " още веднъж ще бъде пуснат за известно време.

Новината за насъбраните огромни загуби е изненадваща, откакто през предишното лято централата разгласи облага от 37 млн. лв. и растеж на приходите от над 150%. Топлоелектрическа централа " Варна " модернизира съществени съоръжения, с цел да е по-ефективна и да понижи потреблението си на газ. 53 млн. лв..

Критерият на " Булгаргаз " към всички е идентичен – дали си заплащат газа. Шефът на сдружението подсети, че в сходна обстановка предходната година са били от топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, само че са обезпечили банкови гаранции.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР