Рано било да се говори за това какво ще се

...
Рано било да се говори за това какво ще се
Коментари Харесай

Сачева с дежурните опорки: Приоритети, отговорност, критики към Радев

Рано било да се приказва за това какво ще се случи след парламентарните избори на 4 април. Правителството в този момент имало други цели - да се оправи с рецесията. Властта е фокусирана върху това да взема решение съответни проблеми, а не върху празни приказки. Това стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева в ефира на Българската национална телевизия. Стана ясно и друго - на масата не стои вид ГЕРБ да ръководят без Борисов.
Гостуването на Сачева не мина и без рецензии към президента Румен Радев. Отношенията сред " Дондуков 1 " и " Дондуков 2 " се обтегнаха още веднъж след абсурда с ОЛАФ, който е следващата бръмка в спора сред двете институции. Твърденията на Цветан Цветанов пък били консолидиращи за ГЕРБ. Всички са доста възмутени, уточни Сачева и съобщи - в случай че някогашният втори в партията е имал данни за престъплени, трябвало е да се обърне към прокуратурата.

" Имаме доста задания и сме се фокусирали върху решаването на проблемите на страната на този стадий. Българска социалистическа партия, както виждате, има доста проблеми сега. Тя е прекомерно ангажирана със себе си, с цел да може да е потребна на страната. Партия ГЕРБ е доста консолидирана. Решаването на проблемите в пандемията ни направи един екип ", счита още Сачева.

" Прекалено рано е да се приказва за президентските избори. Имаме цели - ръководството на рецесията, след това са парламентарните избори. След това ще приказваме за президентските. Това, че Радев непрестанно тича пред вятъра, си е негова тактика, от която той постоянно губи. На 3 март разгласи, че няма вирус, избърза с датата за парламентарните избори. Сега дори не изчака Илияна Йотова да оздравее и разгласи от нейно име кандидатурата. Притиска Българска социалистическа партия да вземе решение, което се вижда, че те не желаят да вземат ", разяснява още Сачева.

Тя попита още - с какво ще бъде запомнен мандата на Радев? Социалният министър бе безапелационен, че президентът не може да бъде запомнен като президентът, подлагал на критика държавното управление.

" Той дължи доста отговори и то освен за ОЛАФ, само че и всички кавги към неговите съветници. ОЛАФ не проверява старта на процедурата, а самата процедура и подмяната на изискванията, направени по време на служебния кабинет. Нека стартираме от там ", уточни още Сачева.

" Как си обяснявате, че ГЕРБ не престават да са първа политическа мощ? Всички, които в миг декларират с кого бих или не биха управлявали, го споделят като част от прердизборните си тези. Убедена съм, че след 4-ти април доста хора ще трансформират позициите си. Не обсъждаме ГЕРБ да ръководи без Борисов ", разяснява още общественият министър.

Сачева изрично отвхърли обвиняванията за предизборните разходи на държавното управление.

" Каквото и да създадем, постоянно ще сме обект на рецензии. Такава е обстановката - ние носим отговорност. Лесно е да се стои в профил. Мерките би трябвало да съществуват. Какво пазаруване на избори може да има, когато би трябвало да подкрепиш хората тук, в този момент, през днешния ден? ", попита Сачева.

По отношение на ограниченията в поддръжка на засегнатите от коронакризата у нас Сачева съобщи - ограниченията са в оптималната степен и обгръщат всички бизнеси.

Относно 50-те лв. за пенсионерите Сачева уточни:

" Не сме казвали в никакъв случай, че тази мярка е до изборите. Тя беше до продължение на изключителната епидемиологична конюнктура. Ще продължи до месец април. Изчислили сме, че междинният разход на един пенсионер за медикаменти е 56 лв.. Опитваме се да ги подкрепим за техните здравни потребности ".

Сачева отхвърли и изказванията, че разхлабването на ограниченията е политическо решение. Властта слушала здравните специалисти. Появи се обаче портиворечие по отношение на отварянето на фитнес залите и усещането за двойния критерий, с който оперира властта.

" Имаше цели, които бяха взети от страна на НОЩ. Те са свързани със здравето, образованието и спорта. Взети са във фитнесите ограничения, бяхме уверени от асоциацията. Трябва да се научим да живеем с вируса, не би трябвало да се крием от него. Имаме сделка, че отварянето на заведенията за хранене ще е от 1 март. Няма задоволително доказателства от медицинските експерти, че това би трябвало да се случи по-рано. Не взимаме политически решения по тази тематика. Точно противоположното е - слушаме здравните специалисти ", уточни Сачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР