Ранен на фронта в Украйна руски войник не получи полагащото

...
Ранен на фронта в Украйна руски войник не получи полагащото
Коментари Харесай

Руски войник не получи обезщетение, защото бил ранен от свои, а не от врага

Ранен на фронта в Украйна съветски боец не получи полагащото му се обезщетение, откакто следствие открило, че повода за контузиите не са дейностите на украинските войски, а на личната му бойна част.

Войникът е обжалвал, само че решението е било доказано от съда. Все отново то не е дефинитивно и има опция още една инстанция да прегледа случая.

Военнослужещият Хизри Куразов изискал да получи полагащото се за ранени обезщетение от 3 млн. рубли (около 30 хиляди долара). Той бил ранен при гърмеж през март. Преките му началници обаче решили, че такова не се поставя, тъй като детонацията била по виновност на съветски бойци.

Тъй като раняването нямало връзка с директно осъществяване на бойни задания, било преценено, че раненият няма право на обезщетение. Куразов обжалвал пред военния съд в Ростов на Дон.

Съдът пояснява президентския декрет на Владимир Путин от пролетта на предходната година (малко след началото на войната в Украйна). В документа е записано, че компенсации се изплащат на потърпевши или на техните фамилии. Посочва се обаче, че това се прави на база решение на директния пълководец на войсковата част.  В случая с Куразов точно офицерът е постановил отвод, а съгласно съда решението му е вярно, написа Insider.

Проверката по случая е открила, че раняването е настъпило в резултат на „ нарушаване на разпоредбите за работа с муниции (неумишлено взривяване на граната) във краткотрайната дислокация на поделението “, показва се в правосъдното решение.

„ Съгласно резултатите от осъществената инспекция пострадванията не са свързани с директното осъществяване на служебни и бойни задания, а са породени от противоправни дейности на различен военнослужещ. Следователно не са налице учредения за осъществяване на заплащане “, пишат още съдиите.

Самият Куразов схваща президентския декрет по малко по-различен метод. В жалбата си той твърди, че обезщетение се поставя, защото пострадванията са получени в зоната на военни дейности. За съда обаче това не е задоволително. Решението им предстои на обжалване пред касационен съд.

Случаят на Куразов не е единствен. В края на предходната година бе обявено, че обезщетение е отказано на различен ранен боец – Азиз Магомедов. Причината е, че незабавно след приемане на контузията той е откаран в гражданска, а не във военна болница. След това е трансфериран за продължение на лекуването, само че двете лечебни заведения слагат разнообразни диагнози и военната контузия по този начин и не е приета.

Има още няколко известия за съветски бойци, които апелират отводите да им бъде изплатено обезщетение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР