Ралица Ковачева представи презентация на тема Руската пропаганда в България“,

...
Ралица Ковачева представи презентация на тема Руската пропаганда в България“,
Коментари Харесай

Медийни експерти: Основните наративи на пропагандата днес са свързани с джендър темата и образа на Путин като силен лидер

Ралица Ковачева показа презентация на тематика „ Руската агитация в България “, като разяснява, че част от главните разкази са свързани с носталгията по комунистическото време, „ джендър “ тематиката и облика на Владимир Путин като мощен водач. Русия е показана в България като огромна икономическа мощ, сподели Ковачева. Много мощен разказ съгласно нея е този срещу Съединени американски щати и Европейски Съюз, като това се е откроило по време на пандемията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Основната цел на пропагандата през днешния ден е да има прекалено много „ гледни точки “. Тя няма обръщение. Целта е да се укаже въздействие върху хората, само че известията нормално са комплицирани. Това сподели Андрей Симонов от Колумбийския университет по време на днешния панел „ Дезинформацията в цифровата епоха: Предизвикателства и решения “ във Факултета по публицистика и всеобща връзка (ФЖМК) при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

С полемиката бе намерено 14-ото издание на международния уъркшоп по маркетинг и реклама WEAM, хазаин на който тази година е София.

Андрей Симонов изследва тематики като маркетинг, емпирична индустриална организация и политическа спестовност, като изследванията му се концентрират върху цифрови и медийни пазари. 

Според него пропагандата не е ново събитие. Той свърза понятието с рекламата, която по думите му се пробва да осведоми за да повлияе на хората да извършат някакво деяние – да закупят избран артикул да вземем за пример. Симонов уточни, че в страните, където има диктаторска форма на ръководство, задачата е противоположната – хората да не създадат нищо, като поради това и пропагандата нормално си служи с прекалено много „ гледни точки “.

Тезата на Симонов бе подкрепена и от Дейвид Райли, учител в Калифорнийският университет – Бъркли. Той работи в полето на рекламата, електронна търговия и реализира проучвания, свързани с стопанската система и обществените науки.

Проблемът в 21-и век с информацията е, че тя е към този момент толкоз доста, че хората не знаят кое е правилно, разяснява той. Райли даде образец самолетът на Малайзийските авиолинии, който е свален над Украйна през 2014 година Той описа, че медии в Русия са дали няколко разнообразни версии за аргументите за случая. „ Те нямаше по какъв начин по едно и също време да са правилни, само че това нямаше значение “, уточни Дейвид Райли.

По думите му дезинформацията е тематика на дневен ред и в Съединени американски щати, само че е мъчно някой да бъде упрекнат злонамерено разпространяване на погрешна информация. Не знам какви са верните промени в правните стандарти, сподели той и добави, че евентуално нови софтуерни промени биха проработили.

Платформите могат да вършат доста повече по тематиката за дезинформацията, счита Дина Мейзлин от Южнокалифорнийския университет, специалист по рекламни и информационни тактики. 

Рекламата е контролирана, само че обществените мрежи не се контролират по този метод, сподели тя. Мейзлин уточни, че в обществените мрежи човек може да се показа за клиент на даден артикул или услуга и да напише, каквото изиска. Според нея това слага въпроса за „ подправените ревюта “. 

Темата за обществените мрежи беше наранена и от Ралица Ковачева от ФЖМК. Тя разяснява, че изследване за 2022 година демонстрира, че към 68 % от българите научават новините от Facebook. Ковачева описа, че процентът е по-нисък спрямо миналата година, само че тази наклонност се следи при всички медии. Българите са измежду нациите, които отбягват новините, уточни тя. 

Ралица Ковачева показа презентация на тематика „ Руската агитация в България “, като разяснява, че част от главните разкази са свързани с носталгията по комунистическото време, „ джендър “ тематиката и облика на Владимир Путин като мощен водач. Русия е показана в България като огромна икономическа мощ, сподели Ковачева. Много мощен разказ съгласно нея е този срещу Съединени американски щати и Европейски Съюз, като това се е откроило по време на пандемията.

Световният уъркшоп по маркетинг и реклама продължава с научна част, която ще се състои на 16 и 17 юни във ФЖМК. 

WEAM е годишно събитие на университетски експерти от университети като Колумбийския университет, Калифорнийския университет, Лондонския университет и други

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР