Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с призив

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с призив
Коментари Харесай

Прокуратурата с призив за кръводаряване и доброволчество

Ръководството на Прокуратурата на Република България се обръща с апел към всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници, да се включат в обезпечаването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.

От всекидневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от незабавните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Наполовина са намалели кръводарителите от началото на март

От центровете по трансфузионна хематология в страната сигнализираха за забележителен спад на искащите да дарят кръв, който се регистрира от началото на месец март.

Извършените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) посредством трансфузия или трансплантация. Следователно искащите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната правят обикновен скрининг на кандидат-кръводарителите и не позволяват кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е основана прецизна организация, тъй че да се подсигурява в оптималната степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички чиновници в кръвните бази са снабдени и оборудвани с нужните защитни средства.

Министерството на здравеопазването с апел: Дари кръв - избави живот!

Желаещите да дарят кръв магистрати и чиновници, които се намират на територията на столицата, ще могат да го създадат във Военномедицинска академия и в УМБАЛ "Св. Анна ". Прокурорите, следователите и правосъдните чиновници от страната могат да се включат в самодейността като се извърнат към здравните зааведения, както и къв Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за който доктор реши, че кръводаряването не заплашва здравето му и дарената от него кръв е безвредна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане донор.

Мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 4 пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца. Два-три дни преди акта на кръводаряване човек би трябвало да се храни постоянно и разнообразно – това заздравява силите на организма и покачва качеството на кръвта. Кръводаряването не би трябвало да се прави на гладно. Кръводарителя би трябвало да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се одобряват повече калорични течности и храни. Пълна информация за кръводаряване може да намерите на следния уебсайт: https://ncth.bg/

ГЕРБ към партийните си структури: Включете се в акцията по кръводаряване

Ръководството на Прокуратура на Република България се обръща и към всички магистрати и правосъдни чиновници, които сега са в заплатен годишен отпуск, в случай че желаят да се причислят към доброволците, ангажирани с обезпечаването на поддръжка за нуждаещите се в изискванията на породената от разпространяването на ковид пандемия. Записването става на следния уебсайт: https://www.dobrovolets.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР