Ръководството на Лудогорец от известно време е изправено пред изключително

...
Ръководството на Лудогорец от известно време е изправено пред изключително
Коментари Харесай

Лудогорец е на кръстопът - пътищата са три

Ръководството на Лудогорец от известно време е изправено пред извънредно значимо решение - кой ще води отбора от в този момент нататък. Скоро ще стане месец откогато Стойчо Стоев бе освободен от поста старши треньор, а негов непрекъснат заместител към момента няма.

" Орлите " са на кръстопът, защото са в развой на възобновяване на състава и някои от огромните имена в отбора от сериозните европейски триумфи на клуба през годините стартират да играят все по-малка роля. Светослав Дяков, Козмин Моци и Марселиньо, които бяха измежду главните фигури и имат по повече от 70 мача в Европа за клуба, лека бавно вървят към своя футболен зенит. Други значими футболисти като Вандерсон и Клаудиу Кешерю, въпреки и към момента да са измежду титулярите на клуба също напредват с годините и скоро ще би трябвало да се мисли за тяхна опция. През лятото бяха привлечени шестима нови фтболисти, което не се бе случвало по време на лятна селекция от 2015 година, като една от главните задания на наставника ще бъде точно консолидираното на новите играчи в състава и ефикасното заменяне на част от досегашните футболисти.

Ръководството на клуба към този момент съобщи, че няма да бърза с избора на нов старши треньор, тъй като има намерение да реши всички аспекти и разновидности, с цел да вземе най-правилното решение. Със старта на мачовете от груповата фаза на Лига Европа обаче е разумно в клуба да изяснят обстановката на най-важния пост в тима - треньорския и кой ще управлява отбора в европейската акция. В първия мач против ЦСКА (Москва) това ще бъде Станислав Генчев, който към момента е краткотраен ментор. След този дуел би следвало да се разгласи дали той ще бъде непрекъснат ментор или ще има нов старши треньор. Вариантите са три - Генчев, различен българин или чужденец.

 Лудогорец - Етър @@@

Вариант 1: Станислав Генчев

Бившият полузащитник имаше тежката задача да дебютира отпред на " орлите " в основния мач за влизане в групите на Лига Европа - гостуването на Марибор от плейофите на конкуренцията. Лудогорец стартира чудесно мача и през първата част поведе с 2:0, само че след почивката позволи равнене 2:2 и много напрегнати моменти до края на срещата. След това Генчев съумя да запише две победи в Първа лига - 1:0 над Ботев (Враца) като посетител и 2:0 като хазаин на Етър. И в двете срещи първенците се изправиха против надалеч по-скромни противници, само че по този начин и не убедиха, че са с съсловия над съперниците си, като изключително в мача с Враца домакините могат да съжаляват, че не взеха нещо от срещата. Генчев демонстрира, че има бъдеще в треньорската специалност, само че към момента като че ли не е задоволително подготвен, с цел да се нагърби с диригентската палка в Лудогорец. Основен индикатор дали това е по този начин ще бъде точно мача с ЦСКА (Москва) и по какъв начин ще бъде извършен той от младия ментор.
 Берое - Лудогорец @@@

Вариант 2: Друг българин

Опцията за взимане на различен българин, който към този момент е натрупал задоволително опит, постоянно наподобява като най-лесния вид. Роден ментор няма да взима огромна заплата като се изключи един - Станимир Стоилов, който към този момент се утвърди като един от най-сериозните треньори на Балканите, изграждайки от нулата мощен състав и записвайки триумфи в Европа с един отбор без каквито и да е обичаи в шампионатите на Стария континент до оня миг като Астана. Мъри обаче не наподобява като алтернатива за Разград все още.

От известно време най-спряганото име измежду българските разновидности е това на Александър Томаш. Безспорно надарен експерт с съвременни хрумвания, само че към момента не успяващ да реализира неизменност с Берое, с което да потвърди, че е подготвен за последваща крачка в развиването си. Друг вид е Илиан Илиев, който се е потвърдил не един път на родно равнище, само че опитът му като ментор в евротурнирите се свежда до едни мачове с Берое против Рапид (Виена) през 2010 година, приключили 1:1 и 0:3.

Специалист с опит в Европа е Ясен Петров, който е един наставниците, които водеха последно български тим друг от Лудогорец в групова фаза на европейски клубен шампионат - Купата на УЕФА през сезон 2010/11. Той от шест години не е работил в България, откакто последно бе отпред на Ботев (Враца) през 2013 година преди да потегли към Китай. Опции с връщане на Георги Дерменджиев или Димитър Димитров отпред пък наподобяват като пожарни разновидности на този стадий и признание на неточности при тяхното освобождение във към момента не до такава степен далечното минало. Завръщане към Ивайло Петев пък като че ли въобще не е алтернатива за управлението от години насам.

 Лудогорец - Марибор 0:0 @@@

Вариант 3: Чужденец

Досегашните опити на Лудогорец с задгранични треньори бяха извънредно несполучливи. Бруно Рибейро бе цялостен неуспех, а Пауло Аутуори като че ли по този начин и не се опита да се приспособява към българската футболна реалност и бързо-бързо си стегна багажа за родната Южна Америка без да постави кой знае какви старания, с цел да реализира някакви триумфи в клуба. Реално видяно Лудогорец до този миг не е тествал вид с задгранично потвърдено име от Европа.

С оглед на забавянето на избора следва да допуснем, че точно към сходна алтернатива се насочва управлението на " орлите ", защото диалозите с български експерт не биха лишили толкоз време преди да има съответен отговор или пък друга изясненост. Ако се прибегне до подобен вид, той би трябвало да бъде в действителност треньор, който да има изясненост по няколко въпроса. Да знае къде тъкмо отива, тъй като Разград най-малкото като град за работа не е за всеки, както се видя от случая с Аутуори; да е податлив да работи с наличния капацитет, тъй като в случай че тръгне да си измива ръцете с " аз тази селекция не съм я правил " и изиска да притегли още петима нови футболисти през зимата, се рискува много сериозна неразбория в тима. Друго значимо нещо е да знае по какъв начин се водят огромни мачове и да има опит в евротурнирите, тъй като това би трябвало да е краткосрочната цел на отбора през този сезон - печелене на точки от дуелите в Лига Европа, паралелно със замяната на съществени играчи и консолидираното на новите футболисти.

 Лудогорец - Валур @@@
Заговори се за вид като ментор да се вземе емблематичният Мирча Луческу. Вече обаче на 74 години опитният експерт надали би бил най-логичният вид. По-рано пък се завъртя и името на Славиша Стоянович, който преди водеше Левски. Словенецът сега е отпред на Латвия, само че записва пагубни резултати с националния тим и не наподобява като евентуален вид. След мача с Марибор изпълнителният шеф Ангел Петричев разкри, че никое от тиражираните досега имена български или задгранични не дава отговор на истината. Дали това е по този начин следва да забележим в околните седмици, само че времето стартира да притиска Лудогорец за значими решения.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР