Ръководството на енергийната борса, енергийният министър, КЕВР и всички, които

...
Ръководството на енергийната борса, енергийният министър, КЕВР и всички, които
Коментари Харесай

Манолова: Да се извадят търговците на ток, спечелили милиони, докато фирми фалират

Ръководството на енергийната борса, енергийният министър, КЕВР и всички, които имат отношение към разпоредбите на борсата, да оповестят търговците на ток на борсата, които натрупаха десетки милиони левове, до момента в който компаниите банкрутират. Увеличават се цените на главните артикули и услуги, а от високите цени на тока ще бъдат наранени и семействата от 1 януари 2022 година За това прикани през днешния ден ръководителят на обединението „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова в предаването „ Седмицата на Дарик радио “.

Тя бе безапелационна, че има доста корупционни покупко-продажби в енергетиката, които би трябвало да бъдат извадени. Сделките на енергийната борса са нагласени, договарят се авансово търговците на ток и печелят десетки милиони левове. Това го заплащат компаниите и жителите. В Комисията по проверката започнахме с енергийните сдружения, тъй като знаехме, че следва нарастване на цената на тока, сподели Манолова.

По думите ѝ най-големият проблем в битката с корупцията е прокуратурата, която вместо да проверява високите етажи на властта, тя ги прикрива. Манолова даде образец с кюлчетата злато и пачките в чекмеджето, които прокуратурата не проверява. В същото време обаче прокуратурата се занимава с протестиращи жители и ги упреква в бунт, държавен прелом и въоръжено въстание. Гешев пази Борисов и това е един от огромните проблеми, сподели още тя.

Относно офшорните сметки Манолова съобщи, че притежаването на офшорни дялове би трябвало да води до несъответственост за лицата на висши обществени длъжности. Тоест, в случай че си политик, да нямаш офшорни сметки, изясни тя и акцентира, че би трябвало българската прокуратура и европейската прокуратура да са свързани, както и имотният указател в България с задграничните имотни регистри.

Трябва да има проверка. В двете Комисии по проверката – в 45-тия и 46-тия парламент, стана ясно разхищението на обществени средства. Шефовете на държавни енергийни сдружения взимат по 200-250 хиляди лева годишна заплата, а не са поискали неустойки за милиони левове, сподели още Манолова.

Обществените поръчки би трябвало да бъдат напълно на ярко, а търговете по тях – електронни. Да има чисти, транспарантни състезания и всички да се състезават при равни условия. Злоупотребите с „ ин хаус “ процедурите също би трябвало да бъдат прекъснати, безапелационна бе Манолова.

Тя съобщи, че КПКОНПИ би трябвало да бъде преоснована, както и че са нужни законодателни промени, с цел да не бъдат „ удряни “ едни, а на други да им се прикриват злоупотребите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР