Ръководството на Българската петролна и газова асоциация се е срещнало

...
Ръководството на Българската петролна и газова асоциация се е срещнало
Коментари Харесай

Петролната асоциация се оплака на посланици от наредбата за касовите бележки

Ръководството на Българската петролна и газова асоциация се е срещнало с представители на посолствата на Англия, Холандия, Австрия, Румъния и Гърция в България, оповестява организацията. Причината за това е наредбата на финансовото министерство Н-18, която задължава бензиностанциите да издават касови бележки, в които да се вижда по какъв начин е образувана цената по разбивки. Още от самото основаване на наредбата асоциацията непрестанно я подлага на критика и търси способи да отсрочи използването й. Това към този момент се случи и използването й бе отсрочено за края на септември вместо от началото на април.

На срещата с посланици и представители на посолствата от асоциацията са показали опасенията си от възможните отрицателни последици, които ще произтекат от влизането в действие на наредбата.

Според асоциацията на бележката да има атрибут " покупна цена " би противоречало на основополагащите правила на Европейски Съюз, както и на използваните в съюза правила за лоялна конкуренция, защитавани от член 101 от Договора за действие на Европейски Съюз.

Покупната цена е комерсиална загадка, обезпечена от интернационалното, европейското и националното право, показали от асоциацията. Осветляването на сходна информация би могло да докара до деформиране на конкуренцията сред комерсиалните оператори, което не е в изгода нито на потребителите, нито на търговците и като цяло – на българската стопанска система, подчертали те.

Въвеждането на сходно предписание би засегнало освен националния пазар, само че и съюзната търговия с горива, защото голям брой европейски компании правят вътрешнообщностни доставки на територията на страната, обяснили от асоциацията.

На процедура оповестяването на покупна цена не носи справедлива спомагателна информация за потребителите, защото в нея не са включени редица разноски, които вършат фирмите, като да вземем за пример запазване на държавни запаси, разноски по употреба, логистични и маркетингови разноски, счита организацията.

На срещата нейните представители оповестили, че са потърсили среща с премиера Бойко Борисов по тематиката.

" Капитал " също отбелязва, че изгодата от такава информация върху касовата записка е противоречива, защото разликата сред покупна и продажна цена на горивото не съставлява комерсиална надценка, тъй като в нея се включват и разноските по наем/изграждане на обектите, заплати на личния състав, дължими локални налози и така нататък При дребните самостоятелни бензиностанции тази разлика ще е по-реална, само че при фирмите, които с изключение на продажби на дребно имат и търговец на едро, както и преработвател, тази информация ще е по-скоро декларативна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР