Ръководствата на трите фондови борси-учредителки на SEE Link и Raiffeisen

...
Ръководствата на трите фондови борси-учредителки на SEE Link и Raiffeisen
Коментари Харесай

Raiffeisen Bank International става регионален депозитар на платформата SEE Link

Ръководствата на трите фондови борси-учредителки на SEE Link и Raiffeisen Bank International (RBI) подписаха меморандум за съгласие през днешния ден във Виена, Австрия. Подписването се състоя в наличието на представители на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която поддържа SEE Link и даде средства за основаването й. В резултат на договореностите RBI поетапно ще улесни процесите по трансграничен клиринг и сетълмент на районната платформа за търговия на скъпи бумаги в страните, в които оперира.

" Ние се приближаваме към задачата за по-интегриран районен финансов пазар в Югоизточна Европа. Постигнатото съглашение с RBI ще улесни процесите по трансграничен сетълмент на покупко-продажбите през SEE Link и по този метод ще бъде преодоляно едно от сериозните трудности пред платформата. “, сподели Иван Такев, изпълнителен шеф на Българска фондова борса.

" Наблюдаваме с интерес възходяща интензивност на фондовите тържища в Югоизточна Европа, заради което RBI приветства новината за основаването на SEE Link през 2014 година и от този момент поддържа самодейността. Затова имаме удоволствието да предоставим на SEE Link решението за сетълмент и обслужване на активи, тъй че членовете на фондовите тържища да могат да търгуват и да уреждат покупко-продажби, изпълнявани на платформата.

Също по този начин е значимо нашите интернационалните клиенти да имат доста елементарен достъп към тези пазари посредством нашия Център за услуги свързани с скъпи бумаги. ", изясни Атила Салай-Берзевици, началник на направление за услуги свързани с скъпи бумаги в RBI.

Според меморандума RBI ще опосредства процесите за клиринг и сетълмент за покупко-продажби подписани на SEE Link като реализира връзката с локалните централни депозитари. Това ще става посредством Центъра услуги свързани с скъпи бумаги на банката, основан във Виена. Решението ще свърже централните депозитари на скъпи бумаги от 9 страни, като по този метод ще преодолее органичения като разнообразни валути или законодателни разлики. Така ще се осъществя изначалната концепция на платформата да интегрира районните пазари на акции без обединение или корпоративна интеграция, като употребява единствено технологии, които ще разрешат на участващите фондови тържища да останат самостоятелни, само че да се допълват и да разрешат на вложителите по-лесен и по-ефективен достъп към тези пазари посредством локален брокер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР