Ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България и на

...
Ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България и на
Коментари Харесай

АИКБ и КНСБ подкрепят Деница Сачева за решаване на проблемите във връзка със Закона за личната помощ

Ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България и на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България поддържат напъните на министъра на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е да взема решение проблемите, зараждащи с използването на признатия в края на 2018 година под невиждан напън Закон за персоналната помощ, декларират от организациите в писмо до медиите.

"Настоящата обстановка демонстрира, че прибързаното и недомислено законодателство освен не работи в интерес на хората, само че ражда и напълно нови проблеми. Още в хода на разискване на законопроекта, в това число в Народното събрание, основателите му – тогавашният омбудсман и обособени представители на хората с увреждания, бяха предупреждавани за вредите, които могат да настъпят от приемането на един нормативен акт, който не преглежда и не взема решение задоволително задълбочено и сложно проблемите на българските жители, нуждаещи се от дълготрайни обществени услуги. За страдание, и законодателите към оня миг избраха да се съобразят с уличния напън, а не с разсъдъка и причините на експертите и не направиха вярната преценка за последствията от съобразяването с всевъзможни и максималистични претенции.

Фактите сочат, че до момента в който през септември предходната година ползвателите на механизма за персонална помощ са били към 5000 души, то до началото на този месец са подадени 287 000 заявки за правене на самостоятелна оценка, 30 000 са деклариралите нужда от включване в механизма за персонална помощ, а за 28 708 е открито, че отговорят на наредбите на закона.

Деница Сачева: Искат ми оставката, тъй като съблюдавам закона

Не би трябвало да се не помни, че в сегашната си редакция Законът за персоналната помощ от една страна изключва от подкрепяне хора с по-малка степен на увреждане, а от друга обезпечава обилни средства за правоимащите, до степен, че в доста случаи се оказва, че полагането на грижи като персонален помощник е по-доходоносно от досегашната трудова активност на асистента (ако е имал такава). Не е без значение да се знае, че са налице случаи, когато за асистенти се показват лица с трайни увреждания с несъмнено право на непозната помощ, лица под 18-годишна възраст в постоянна форма на образование, лица над 85-годишна възраст, лица с разнообразни болести и така нататък, което е неприемливо по правилник.

Очевидно е, че законът способства за злоупотреби и то във щета на в действителност нуждаещите се от персонален помощник хора. Очевидно е също, че без смяна този сериозен човешки и обществен проблем не може да бъде решен. Най-малко би се решил с оставката на министър, който по никакъв метод не е бил зает с приемането на неработещ закон, желана тъкмо от същите хора, които имат главната заслуга този закон да бъде признат във типа, в който те желаят.

АИКБ и КНСБ смятат, че в създалата се обстановка обезпечаването на нужната и съответна поддръжка на хората с увреждания може да се реализира посредством Национална стратегия за даване на грижи в домашна среда и специалистите и управленията на двете организации ще поддържат уверено напъните на министъра на труда и обществената политика в тази тенденция ", се споделя в писмото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР