Ръководителят на влиятелния работнически съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen

...
Ръководителят на влиятелния работнически съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen
Коментари Харесай

Синдикатите във „Фолксваген“: Нов завод само при 10 години запазване на работните места

Ръководителят на авторитетния работен съвет на немския авто тръст Volkswagen Бернд Остерло изиска десетгодишна отбрана за работните места на чиновниците от главната марка VW - до края на 2028 година Това е изискването за единодушие компанията да построи нов цех в Източна Европа, като България е една от другите възможности. Това разясни пред хиляди чиновници самият Остерло по време на срещата на съюза.

Мярката следва да важи за всички немски фабрики на марката VW: "Искаме същата отбрана за всички чиновници на тук ", разясни той, представен от DPA. По този метод предходните защитни регулации ще бъдат поправени - до момента имаше гаранция за работните места до края на 2025 година за "бъдещия пакт " - пакета за строги икономии, както и застраховката за работните места до края на 2028 година за заводите в Емден и Хановер.

Преди седмица стана ясно, че синдикатите ще блокират решението за градежа на новия цех на концерна в Източна Европа. "В рамките на вота в Надзорния съвет нашите представители няма да гласоподават в поддръжка на това предложение ", показаха представители на Работническия съвет. Според тях вместо да се строят нови потенциали в Източна Европа, концернът би трябвало да насочи компанията към към този момент съществуващи мощности.

Главният изпълнителен шеф Херберт Дийс увери, че приема съществено несигурността и опасенията на чиновниците. Тенденцията за цифровизация ще коства работни места, изключително в администрацията. С модерните IT системи доста рутинни задания и процеси могат да бъдат автоматизирани, сподели той пред към 20 000 чиновници. "Ясно е: това ще отстрани и част от работните места в администрацията ". По думите му ще бъде търсено обществено решение, да вземем за пример посредством отчасти пенсиониране.

Дийс акцентира, че до 2025 година той е подсигурил сигурността на работните места. Въпреки това няма опция: "Трябва да генерираме доста повече пари с нашите коли, с цел да влагаме в бъдещето ". Поради строгите условия на Европейски Съюз за излъчванията CO2 делът на "Фолксваген ": от пазара на електрически коли ще би трябвало да бъде към 40% до 2030 година.

"Електрическата кола се създава с към 30% по-малко работа от тази с обичайни мотори и ще е мъчно това да се компенсира единствено с текучеството на чиновниците и частичното пенсиониране ", сподели той. В същото време концернът не престават да изпитва дефицит на софтуерни експерти. В сегмента би трябвало да се основат 2000 нови работни места.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР