Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор Енергоатом обвини Русия в

...
Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор Енергоатом обвини Русия в
Коментари Харесай

Украйна тревожна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор " Енергоатом " упрекна Русия в четвъртък, че се пробва да " открадне " най-голямата нуклеарна централа в Европа - Запорожката АЕЦ, като я изключи от украинската електрическа мрежа и я остави на ръба на радиационна злополука, предава Associated Press, представена от.

Запорожката атомна електроцентрала е без външен източник на електрическа енергия от понеделник и получава зареждане за личните си системи за сигурност от единствения от шестте й реактора, който остава в употреба, сподели шефът на " Енергоатом " Петро Котин пред АП.

" Опитваме се да поддържаме този блок да работи колкото е допустимо повече, само че в последна сметка той ще би трябвало да бъде спрян и тогава станцията ще премине към дизелови генератори ", сподели той, добавяйки, че такива генератори са " последната отбрана на станцията преди радиационна акцидент. "

Украйна и Русия си размениха виновността за обстрела, който повреди елементи от централата, както и електропроводите, които я свързват с електрическата мрежа на Украйна и обезпечават зареждане за сериозните охладителни системи, които са нужни за попречване на срив.

Докладът на МААЕ е формиран на база наблюденията и заключенията на интернационалните специалисти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации Рафаел Гроси предизвести Съвета за сигурност на Организация на обединените нации тази седмица, че " може да се случи нещо доста, доста пагубно " в централата и прикани Русия и Украйна да основат " зона за сигурност " към централата.

Котин сподели, че руснаците " имат лудата концепция да превключат Запорожката АЕЦ към съветската електроенергийна система; в действителност те се пробват да откраднат Запорожката атомна електроцентрала от Украйна и да откраднат цялата електрическа енергия, която тя създава. "

Той сподели, че руснаците са дали на управлението на централата проект от 10 страници преди към три или четири седмици за свързване на централата към електрическата мрежа на Крим, анексиран от Русия през 2014 година.

В същия ден руснаците започнаха да обстрелват електропроводите, които свързват централата с украинската мрежа, а в понеделник последната линия беше прекратена, сподели Котин.

Това остави централата в " островен режим ", което значи, че получава сила от единствения си работещ реактор, извънредно необикновен и неустойчив метод за работа на нуклеарна централа, който съгласно него не би трябвало да продължава повече от два часа, само че в този момент е в действие за повече от три дни.

" Всеки миг блокът може да бъде спрян изцяло и по-късно единственият източник на сила за цялата атомна централа ще бъде дизелов генератор ", сподели той. Въпреки че на място има 20 генератора, " в случай че един от тези дизелови генератори се повреди, следствията могат да бъдат доста плачевни и неприятни за радиационната заплаха на Запорожката АЕЦ ".

Котин сподели, че централата има задоволително дизелово гориво за 10 дни. След това ще би трябвало да се доставят по към 200 тона дизелово гориво на ден за генераторите, което съгласно него е " невероятно ", до момента в който централата е окупирана от съветските сили.

Той сподели, че свързването на централата с съветската мрежа също е на практика невероятно поради военните дейности в региона.

" Няма друго решение с изключение на де-окупацията на ЯЕЦ, предаването на централата под контрола на украинската страна или интернационалните организации за сигурност ", сподели Котин пред АП.

Запорожката АЕЦ беше завладяна от съветските сили при започване на войната, само че към момента се ръководи от украински инженери, които съгласно Котин работят под тежък психически напън.

" Мога да кажа, че множеството хора, които работят там, са проукраински настроени. Всеки, който намерено изрази тази проукраинска позиция, бива отвличан, измъчван, обичай ", сподели той.

Междувременно боевете продължиха покрай централата, защото градовете Никопол и Марганец, които се намират против централата от другата страна на река Днепър, бяха подложени на съветски обстрел през нощта, като бяха развалени жилищни здания, учебно заведение, някои промишлени уреди и електропроводи, сподели губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

" Ядрената опасност не понижава заради безумните дейности на Русия и ние би трябвало да разгледаме всички вероятни сюжети, в това число най-лошия ", сподели Резниченко по малкия екран.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук прикани жителите на окупираните от Русия региони наоколо до електроцентралата да се изтеглят, добавяйки, че украинските управляващи са призовали руснаците да основат филантропични коридори за евакуация на жителите, само че не са получили отговор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР