Ръководителят на централния административен окръг на Берлин намери в кутията

...
Ръководителят на централния административен окръг на Берлин намери в кутията
Коментари Харесай

Новите „гости“ на Берлин са бездомниците от Източна Европа


Ръководителят на централния административен окръг на Берлин откри в кутията за недоволства и оферти писма, съдържащи отвратителни откровения:

„ Те пълнят шишета с урината си и ни пръскат “. Или: “Те атакуват наши сътрудници “. Може би точно тези хора по-рано са умъртвили лебеди, опекли са ги и са ги изяли. Жалбите са дело на служащите от службата по озеленяване на окръга. „ Те “ - това са бездомници от Източна Европа, които в продължение на доста месеци нощуват в берлинския квартал Тиргартен.

Щефан декор Дасел, кмет от партията на Зелените, преди няколко месеца вкара потреблението на пощенска кутия за анонимни известия. Той искаше да узнае, пропускайки инстанциите, директно от своите сътрудници какви проблеми имат. Той очакваше да получава рецензии и оферти за възстановяване на работата, само че не и капитулация. Но той прочете, че доста градинари повече не желаят да работят в парка. „ А това са зелените насаждения в огромен град “, сподели Фон Дасел за градинарите. „ Понякога им се постанова да косят тревни площи, на които се търкалят голите тела на пияни и скитници. “ Но обстановката в Тиргартен доближи невиждани мащаби.

И по-рано в най-големия парк в немската столица също имаше няколко бездомници. Те се напиваха из храстите, спяха на пейките. Това не беше огромен проблем. Ако отговарящите за публичния ред чиновници ги помолваха да си отидат, те съвсем постоянно го правеха. Но тези времена отминаха. Смята се, че от началото на хилядолетието в Берлин живеят към 2000 бездомници, само че има и изказвания, че действително броят им е пет пъти по-висок. Тези оценки са на обществената работа. Но точното количество на бездомниците не е известно никому. В момента в Тиргартен става дума за не повече от 50 „ изключително нападателни лица “ от Източна Европа.

В същото време паркът е заплашен от съсипване. Проституцията в Тиргартен също закупи нов обсег. Много мигранти от Афганистан и Пакистан се пробват по подобен метод да се снабдят с пари за опиати. По някои от алеите на голямата територия нощно време вървят голям брой млади мъже, предлагащи полови услуги. През юни по пътя, водещ от уютния ресторант Schleusenkrug към гарата „ Зоопарк “ беше удушена жена – дистанцията сред двете точки е едвам 350 м. От жертвата са отмъкнати телефонът и портфейлът й. Заподозреният – 18-годишен чеченец – беше засечен, когато след известно време включи мобилния телефон на дамата. Полицията дефинира местонахождението му – Варшава. Това е за отбелязване, защото нормално нападателните жители на Тиргартен се придвижват в друго направление.

Мнозинството от пристигналите тук през последните няколко години е от изток. „ Винаги сме имали бездомници от Източна Европа “, споделя Фон Дасел, който от 2009 година е в окръжната комисия по обществените каузи, а предходната година стана кмет. От тогава, когато в средата на първото десетилетие на века към Европейски Съюз се причислиха нови страни, оттова към нас дойдоха още повече хора. Техният брой се усили, когато стартира финансовата рецесия. Но през последните две години не набъбнаха просто числата. По думите на Фон Дасел главният проблем са новите граници на въздействие.
 Германският министър на обществените грижи Андреа Налес раздава храна на бeздомници във Францисканския медал в Берлин. Германският министър на обществените грижи Андреа Налес раздава храна на бeздомници във Францисканския медал в Берлин. / БГНЕС
Кметът прави оценка душевното положение на жителите на парка като „ буйстващо “. По неговите думи към този момент няма никаква обща повърхност за другарство с тях, те изгубили всевъзможни понятия за правила, не се интересуват от личната си или непознатата сигурност, без значение дали са млади или възрастни. Вероятно, защото те просто са претърпели по-трудни времена, в сравнение с техните немски аналози, допуска кметът.

В Берлин този проблем е изключително добре изявен. Но той визира и други огромни градове – с всяка последваща година и там идват от ден на ден жители на Европейски Съюз без покрив над главите. Просто въпросът там постоянно се взема решение по-самостоятелно. В мюнхенските приюти, които се отварят по време на студовете, от ноември до април, през последните четири години броят на бездомниците се е нараснал с повече от 80%. От столицата на тази федералната провинция Бавария оповестяват, че приръстът е главно не за сметка на немски жители. Половината са родом от Румъния и България. В двата зимни приюта в Хамбург предходната зима 60% от приютените мъже и дами са били родени в страни от Източна и Югоизточна Европа – съвсем всички от Полша, Румъния и България.

От 2009 година броят на нужните през зимата кревати се е нараснал пет пъти. През последните две години бездомните изселници от Източна Европа очевидно се усили и в Лайпциг. В Кьолн националността на жителите на зимните приюти не се записва, само че, по оценка на отговарящите за обезпечаване на публичния ред служби, и край Рейн се появяват от ден на ден бездомници чужденци. В местата, където постоянно се откриват бездомниците, постоянно пораждат проблеми с чужденците.

Повечето от тях нямат пари и ги е позор.
 В Хамбург напролет край главната ж.п. гара имаше „ Gabenzaun ” (Оградата за дарения), на която хората могат да окачват торбички, съдържа В Хамбург напролет край главната ж.п. гара имаше „ Gabenzaun ” (Оградата за дарения), на която хората могат да окачват торбички, съдържа / БГНЕС
В доста от огромните градове на Германия ведомствата от дълго време се занимават настрана с проблемите на задграничните бездомници. Например в Мюнхен за тях има консултантски пункт, кафене с информативен център, а също по този начин има и план за бездомни имигрантски фамилии. В Хамбург съществуват шест консултантски центъра за чужденци от Европейски Съюз. Целта на тези старания е връщане на жителите от Европейски Съюз в техните родни страни, тъй като възможностите за прекосяване към естествен живот тук са много съмнителни. Властите водят беседи и обезпечават безвъзмездни автобусни билети. От началото на тази година три рейса с поданици на Източна Европа отпътуваха от Нойкьолн.

Но депортирането, което наскоро е изискал Фон Дасел, не е решение на казуса. Защото като жители на Европейския съюз поляци, румънци и българи се употребяват със независимост на напредване. При това правото на престояване в Германия за жителите на Европейски Съюз зависи от работно място със наложително обществено обезпечаване. Но дори и тези, които нямат работа, могат да останат в Германия, с цел да си намерят претовареност. Харчовете по пребиваването би трябвало да носят самите чужденци. Ако търсенето на работа остане безрезултатно, правото на престой се губи и жителите би трябвало да отпътуват назад. Право на обществени помощи няма, настаняването в жилища за сметка на обществото е невероятно. Но този, който е отпътувал, може незабавно още веднъж да дойде и още веднъж три месеца да си търси работа.

Различни са аргументите, заради които в немски градове живеят такова огромно количество задгранични бездомници. Важна роля играе отличното икономическо състояние на Федералната република. Някои хора идват тук напълно не като бездомници, което затруднява тяхното връщане: те към този момент нямат пари и ги е позор. Голям брой богати туристи внасят своята дан, изселниците от Източна Европа се надяват на техните пожертвования. И решаващо значение има релативно хуманното отношение на законодателите и органите на сигурността към чужденците. Например преди четири години Унгария на процедура забрани бездомността.

В Германия полицията като цяло не се занимава с просяци и алкохолици, които не провокират неприятности. Само тези, които изваждат на показ рани, стопират минувачи или стопират деца, с цел да просят от тях, тук се сблъскват с проблеми. И все пак надали е елементарно да си бедняк в страна, чийто език не владееш, и в която не се ориентираш като в родината си. От позиция на климата Мюнхен и Букурещ малко се разграничават през зимата. Защо тогава изселници от Източна Европа не отиват в Испания или Италия, където биха могли да се усещат сносно?

Това, което отличава Германия от съвсем всички нейни прилежащи страни, е възстановяемата цена на опаковката. Много страни от Европейски Съюз събират пари за бутилки, които подлежат на преправка. Но Германия и Австрия са единствените централноевропейски членки на Европейски Съюз, в които се начислява сума за консервите и бутилките за еднократна приложимост. Това е от огромно значение за бездомниците. Защото с помощта на събирането на амбалаж из града бездомниците могат цяла година да си обезпечават самостоятелен приход, без да знаят езика и местността, без обучение и без специфични умения. /БГНЕС

-------------

Мориц Айхорн, в. „ Франкфуртер алгемайне “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР