Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова богатите

...
Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова богатите
Коментари Харесай

ООН призова богатите страни да не подкопават програмата КОВАКС

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус прикани богатите страни да се твърдят, преди да поръчват още количества ваксини против COVID-19, че това не подкопава напъните да бъдат обезпечени дози за по-бедните страни, съобщи Асошиейтед прес.

След диалози през днешния ден в Берлин с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер ръководителят на СЗО изрече признателност към страните от Г-7 за " забележителните " финансови обещания, които са дали в поддръжка на имунизацията в по-бедните страни. Но той сподели също по този начин на по-богатите страни, че " даже и да разполагаш с пари, в случай че не можеш да си купиш ваксини с тях, това престава да има значение ".

По думите му стремежите и опитите на някои богати страни да си обезпечат повече ваксини от производителите се отразяват на споразуменията с КОВАКС (международната стратегия под егидата на Организация на обединените нации за обезпечаване на ваксини за бедните страни) и даже заделените за КОВАКС количества са били понижени поради това. Тедрос не назова тези страни и не навлезе в конкретика.

Той добави, че богатите страни би трябвало да спомагат за спазването на сключваните от КОВАКС съглашения и да се твърдят преди да създадат дадена поръчка, че тя няма да се отрази на тези съглашения.

" Не мисля обаче, че тези страни си задават този въпрос ", сподели Тедрос, визирайки богатите страни.

Богатите страни небрежно се снабдиха с няколко милиарда от наличните по света дози, до момента в който някои страни от развиващия се свят не разполагат с съвсем никакви или с въобще никакви количества. Европейските страни показаха поддръжка за програмата КОВАКС и даже дадоха обещание да ѝ дават част от своите дози ваксини, макар че не прецизираха по кое време.

В петък водачите от Групата на седемте промишлени сили (Г-7) обявиха, че ще ускорят световното създаване и систематизиране на ваксини и прибавиха, че ще подкрепят финансово търпимия и равнопоставен достъп до ваксини и лекувания против COVID-19. Те акцентираха, че Г-7 е дала обещание да даде общо 7,5 милиарда $ в поддръжка на напъните на Организация на обединените нации.

Тедрос, който преди е предупреждавал, че светът е изправен пред " пагубен честен неуспех ", в случай че имунизациите против COVID-19 не бъдат разпределяни заслужено, съобщи, че осъзнава политическия напън, на който са подложени политическите ръководители в страните с по-високи приходи.

По думите му те би трябвало да кажат на гласоподавателите, че най-хубавият метод те да бъдат защитени е освен те самите да бъдат имунизирани, само че да бъде имунизиран и целият останал свят и да споделят имунизациите си с него.

Тедрос посочи значимостта на това да бъде употребена всяка опция производството на ваксини да бъде ускорено, тъй като колкото повече ваксини се създават, толкоз повече ще има и за шерване.

" В противоположен случай, при дефицит, шерването е мъчно ", сподели той. " И точно това се случва в този момент. "

Двайсет и седем членният Европейски съюз е един от районите на света, в които управляващите са подложени на напън поради постепенно начало на ваксинационационната акция. Миналата седмица Общността си обезпечи съглашения за още милиони ваксини, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР