Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост
Коментари Харесай

Евакуация на град Енергодар близо до АЕЦ Запорожие

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) изрази угриженост за сигурността на „ АЕЦ Запорожие “, до момента в който съветските окупационни сили изтеглят цивилни жители от близкия украински град Енергодар, заяви Би Би Си.


Рафаел Гроси съобщи, че обстановката в централата в Запорожие " става все по-непредсказуема и евентуално рискова ".

Евакуацията се прави преди предстоящата украинска контраатака.

Но личният състав на атомната електроцентрала остава на място.

В изказването на МААЕ се споделя, че " въпреки оперативният личен състав да остава на площадката, генералният шеф Гроси изрази дълбока угриженост от все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за личния състав и неговите фамилии ".

В него се споделя, че специалистите на МААЕ, които участват в централата, са " получили информация, че е почнала оповестената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят множеството чиновници на централата ".

Гроси съобщи, че " би трябвало да действаме в този момент, с цел да предотвратим опасността от тежка нуклеарна повреда ".

МААЕ и преди е отправяла предизвестия по отношение на сигурността на централата, откакто обстрел е предизвикал известни вреди на инсталациите и краткотрайни спирания на електрозахранването, без обаче да провокира приключване на радиация.

През март МААЕ изрази страдание, че след щета на електропроводите централата работи с дизелови генератори, с цел да поддържа жизненоважните системи за изстудяване.

Откакто Русия стартира нашествието си през февруари 2022 година, броят на личния състав в централата е намалял, споделя МААЕ, " само че управлението на обекта съобщи, че той остава задоволителен за безвредната употреба на централата ".

Руските сили окупират огромна част от Запорожка област, само че не и районната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в района. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР