Официалният ръководител на издирването на хиляди изчезнали хора в Мексико подаде оставка

...
Ръководителят на комисия, натоварена с издирването на десетки хиляди изчезнали
Коментари Харесай

Ръководителят на комисия, натоварена с издирването на десетки хиляди изчезнали хора в Мексико, се оттегли, тъй като критиците обвиняват правителството, че се опитва да подкопае истинския мащаб на изчезванията.

Карла Куинтана, ръководител на Националната комисия за издирване, не разясни мотивите за оставката си, като каза само, че напуска „в светлината на настоящите обстоятелства“.

„Предизвикателствата около изчезването на хора остават“, публикува Куинтана в сряда в X, социалната платформа, известна преди като Twitter. „Държавата трябва да продължи да настоява за цялостна политика, насочена към превенция, издирване и борба с безнаказаността.“

Ескалиращото картелно насилие все повече засенчва големи части от страната, като само тази година хиляди мексиканци са обявени за изчезнали.

Правителството на популисткия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор наскоро беше критикувано за обявяването, че ще извърши преброяване на изчезналите лица в страната. Критиците казват, че това е тактика за манипулиране на числа и „представяне на фиктивен спад“ на изчезналите преди президентските избори през 2024 г.

Повече от 110 000 остават в неизвестност в цялата страна, според данни от комисията на Куинтана - вероятно недостатъчен брой поради липса на докладване, недоверие към властите и ендемична безнаказаност. Много семейства на изчезнали са се заели да търсят справедливост, често с фатални последици.

Лопес Обрадор изглежда одобри напускането в сряда; той назначи Кинтана през 2019 г. Когато го попитаха за оставката на пресконференцията си в четвъртък сутринта, той каза, че „затвори кръг и ние сме свободни“.

Той добави, че неговото правителство продължава да напредва в издирването на изчезналите.

Миналата година специалният прокурор, ръководещ разследване на прословутото отвличане на 43 студенти в южно Мексико през 2014 г., подаде оставка, позовавайки се на несъгласия с Главната прокуратура. Международните пазачи казаха по това време, че неговият отдел няма подкрепа за събиране на доказателства и провеждане на съдебни производства.

Междувременно правозащитни групи — включително Центърът за правата на човека Мигел Агустин Про Хуарес — изразиха загриженост относно оставката на Куинтана, заявявайки, че действията на Лопес Обрадор ще „обърнат напредъка“, постигнат в усилията за проследяване на изчезналите и извеждане на извършителите на справедливост.

Работата на Куинтана и нейния екип „изправиха на крака една преди това изнемогваща държавна институция“, хвърляйки светлина върху „кризата на изчезванията, докато се сблъскваше със съпротивата на прокурорите“, каза центърът.


Броят на изчезванията нарасна през 2006 г., когато мексиканските власти обявиха война на наркокартелите. Години наред правителството гледаше настрани, тъй като насилието нарастваше и семействата на изчезналите бяха принудени да станат детективи.

Оттогава картелите в страната се разделиха на фракции и воюваха помежду си за територия, като само задълбочиха насилието.

През 2018 г. беше приет закон, който полага правните основи на правителството да създаде Национална комисия за издирване. Следват местни комисии във всеки щат; протоколи, които разделят претърсванията от разследванията; и временен и независим орган от национални и международни технически експерти, подкрепян от ООН, за да помогне за изчистването на натрупването на неидентифицирани останки.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР