Ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към

...
Ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към
Коментари Харесай

Проф. Чавдар Стефанов: Пациенти и лекари подценяват грипа

Ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване (КАИЛ) към УМБАЛ “Свети Георги ” проф. доктор Чавдар Стефанов е един от най-хубавите експерти у нас. Разговаряхме с него за проблемите с острите пневмонии и грипа през този сезон.

- Защо толкоз доста по-тежко и ужасно протичат пневмониите тази година?

- Всяка година през този сезон има взрив на тежките пневмонии. По време на грипна пандемия постоянно внезапно нараства честотата на респираторните затруднения. Вярно е, че тази година тежките затруднения са по-чести, въпреки че не при всички е потвърден грипен вирус като извършител. През зимата циркулират и голям брой други вируси, които също засягат дихателната система, и доста пъти болесттите се дефинират като грип, макар че нямат нищо общо с него. Има и други фактори, които са предизпозиция за вирусните инфекции - изменчивото време с периодично повтаряне на топли и студени интервали, извънредно нечистият въздух, който дишаме. Разбира се, за тежестта на тези болести е от главно значение и типът на грипния вирус, който от време на време е извънредно вирулентен. Тази година още веднъж се сблъскваме с така наречен „ свински грип “ и негови разновидности. Този вирус аргументи международната пандемия през 2009 и 2010 година с голям брой смъртни случаи в целия свят.

- Смъртните случаи в Пловдив, Благоевград и Пазарджик уплашиха ли хората?

- Хората би трябвало да знаят, че пневмонията е евентуално смъртоносна болест, която взима жертви всяка година. Уилям Ослер е нарекъл това заболяване „ капитанът на кораба на мъртъвците “. Пневмонията, в международен мащаб, е на едно от първите места като причина за смъртен излаз и е със смъртност, надвишаваща тази от инфаркт, инсулт и рак на белия дроб, взети дружно. Тя визира най-често възрастни и повредени хора, само че и деца и младежи в цялостно здраве. Така че това е едно обществено заболяване, което изисква повече внимание освен от популацията, само че и от държавните органи и здравната администрация.

- Има ли някаква цикличност?

- Този въпрос е по-скоро в домена на епидемиологията, само че това, което виждам, демонстрира известна цикличност. След 2010 година, през която имаше огромен взрив на тежките пневмонии, имаше няколко години със доста понижение на тези случаи. Това евентуално понижи вниманието на хората и здравните управляващи. Сега още веднъж има нарастване на пневмониите и смъртните случаи от тях, и то по време на зараза от съвсем същите грипни причинители. Всяка огромна зараза оставя след себе си огромен контингент хора, които са претърпели болестта и които са с под напрежение имунитет против причинителите. С течение на времето този имунитет отслабва, усилва се и броят на хората, които не са се срещали с вирусите, и се стига до нов пик в заболеваемостта.

- Мутацията на вирусите ли е казусът?

-Грипният вирус е прочут с огромната си неопределеност. Това, несъмнено, има огромно значение. Но съгласно мен главният фактор е, че не се обръща внимание на грипа като болест и не се взимат ранни профилактични и лечебни ограничения.

- Пациентите подценяват ли това заболяване?

-За страдание, да. По улиците, моловете и институциите е цялостно с хора, които разнасят всевъзможни вирусни инфекции, и не ги интересува, че с контактите си заразяват доста други хора. Кихането, което е характерен признак на всички респираторни инфекции, изтласква въздушна бликам, примесена със тайни на разстояние към 8 метра. И всички хора в този диапазон получават доза жизнеспособни вируси. Понеже множеството хора одобряват всяка вирусна зараза, която протича с хрема и кашлица и нормално в границите на няколко дни минава без лекуване, за грип, те не схващат, че грипът е доста по-тежко заболяване, което има доста по-чести и от време на време съдбовни затруднения. Съответно не взимат ограничения за профилактика, ранно лекуване и уединяване на болните. Лошото е, че и доста лекари подценяват тази болест. Те не поучават пациентите си да се имунизират през есенния сезон, не назначават ранно лекуване с противогрипни препарати. На процедура множеството заболели се самолекуват, и то съвсем постоянно несъответстващо. Пият се всевъзможни хомеопатични препарати, които потвърдено не правят работа, или разнообразни типове лекарства, понижаващи температурата, а те нямат никакво влияние върху вируса. Просто отстраняват един от признаците на болестта - високата температура, която кардинално се явява защитна реакция на организма. Друга честа неточност е ранният и неправилен банкет на антибиотици. Трябва да се знае, че антибиотиците не въздействат на грипа. Неправилната им приложимост води до развиването на следваща бактериална зараза, която към този момент е резистентна на тях. Всичко това води до доста закъснение на съответното лекуване и утежняване на положението.

- Ваксинациите каква роля играят?

- Ваксинирането е единствената настояща профилактична мярка. Поради високата неопределеност на грипния вирус, както и развиването на епидемията от разнообразни негови подвидове, всяка година имунизациите са ориентирани против няколко варианта вируси, които се дефинират от СЗО като най-вероятни и предстоящи причинители на международната пандемия. Ваксинирането би трябвало да бъде направено през втората половина на септември или първата на октомври, с цел да бъде оптимално дейно. Ваксиниране в този миг не води до положителни резултати, тъй като на организма е нужно много време, с цел да развие под напрежение имунитет.

- А акцията против тях?

-Когато приказвам по въпроса за акциите против имунизирането изобщо, не мога да се изричам внимателно. Това е еманация на човешката нелепост и безпросветност. Благодарение на имунизациите човечеството е сложило под надзор или се е освободило от голям брой смъртоносни заболявания, които са взели повече жертви от всички водени до момента войни. Да се оспорва тяхната успеваемост и изгода, е също толкоз неуместно, колкото и да се твърди, че земята е плоска, сложена е на гърба на три слона и е център на Вселената. Единичните случаи на странични дейности след имунизиране не могат да бъдат съображение за отричането на самите ваксини. В съответния случай с грипа тези настроения против имунизирането водят до използването му при извънредно дребен % от популацията. На наложително имунизиране би трябвало да подлежат: всички възрастни над 65 години с съпътстващи хронични заболявания; целият медицински личен състав, който се среща всекидневно с болните; всички чиновници в гражданската администрация, които работят с населението; всички учители и възпитаници и така нататък Това освен ще ги резервира здрави, само че ще ограничи и самата зараза. Аз имунизирам себе си и всичките си близки към този момент повече от 20 години. Никой от нас не се е разболял от грип, макар че аз, лекувайки най-тежките случаи в нашата клиника, съм в доста чест контакт с грипния вирус.

- Какво ще посъветвате пациентите?

-Първото и най-важно - стане ли септември, потърсете имунизациите в здравната мрежа и се ваксинирайте. За настоящия миг - избягвайте контакт с заболели, изключително в затворени пространства, носете маски. Имайте поради, че хартиените и марлени маски извършват бариерната си функционалност не повече от 2-3 часа. Спазвайте прецизно всички хигиенични правила - мийте си постоянно ръцете със сапун или ползвайте дезинфекциращи лосиони - има ги във всяка дрогерия. Приемайте витамини, изключително огромни дози витамин С. Усетите ли първите признаци на грипа - ненадейно утежняване на общото положение, висока температура, болки по мускулите и главоболия, изразена адинамия, незабавно би трябвало да се одобри първата доза противогрипен медикамент. Най-добре е това да стане след консултация най-малко по телефона с вашия доктор. Ако болестта не се овладее за няколко дни и се появят кашлица с храчки и затруднено дишане или зной, незабавно идете при експерт. Много е евентуално да развивате пневмония. Не чакайте да се оправите от единствено себе си и не се самолекувайте.

- В чужбина по-лесно ли се оправят, откакто се разбра, че в Съединени американски щати 19 деца са умряли от грип?

-Както ви споделих, всяка година умират хора от грип, без значение в коя страна живеят или каква е здравната им система. Все отново колкото една страна е по-богата и с по-съвършено и налично опазване на здравето, толкоз по-добре тя се оправя с профилактиката и лекуването на пациентите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР