Лихвените проценти ще останат високи „колкото е необходимо“, казва лидерът на Европейската централна банка

...
Ръководителят на Европейската централна банка казва, че лихвените проценти ще
Коментари Харесай

Ръководителят на Европейската централна банка казва, че лихвените проценти ще останат достатъчно високи, за да ограничат бизнес активност „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да се преодолее инфлацията, тъй като натискът върху цените „остава силен“.

От ДАВИД МЧУГ AP бизнес писател, 25 септември 2023 г., 10:20 ч.

ФРАНКФУРТ, Германия -- Ръководителят на Европейската централна банка каза в понеделник, че лихвените проценти ще останат достатъчно високи, за да ограничат бизнес дейността "колкото е необходимо", за да се преодолее инфлацията, тъй като натискът върху цените "остава силен" в 20-те държави, които използват евровалутата.

Кристин Лагард каза, че „силните разходи за почивки и пътувания“ и нарастващите заплати забавят спада на ценовите нива, въпреки че икономиката остава мудна. Годишната инфлация в еврозоната се понижи само леко от 5,2% през юли до 5,3% през август.

„Ние оставаме решени да гарантираме, че инфлацията ще се върне до нашата средна стойност от 2% -срочна цел своевременно“, каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. „Инфлацията продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време.“

ЕЦБ миналата седмица повиши референтната си лихва по депозитите до исторически връх от 4% след рекорден темп на повишения от минус 0,5% през юли 2022 г.

Анализаторите смятат, че ЕЦБ може да е приключила с повишаването на лихвените проценти предвид признаци на нарастваща слабост в европейска икономика. Други централни банки, включително Bank of England и Федералният резерв на САЩ, въздържаха увеличението на лихвените проценти миналата седмица, тъй като се приближаваха към края на своите кампании за бързо нарастване.

Инфлацията избухна, когато световната икономика се възстанови от пандемията COVID-19, което доведе до резервни копия на веригата за доставки, а след това Русия нахлу в Украйна, изпращайки цените на енергията и храните скок.

Лагард каза, че лихвените проценти сега са достатъчно високи, за да направят „съществен принос“ за намаляване на инфлацията, ако „се поддържат за достатъчно дълъг период от време“. Банката предвижда спад на инфлацията до средно 2,1% през 2025 г., след като достигна рекордните 10,6% през октомври.

По-високите лихви са основното оръжие на централните банки срещу прекомерната инфлация. Те оказват влияние върху цената на кредита в цялата икономика, което прави по-скъпо вземането на заеми за неща като покупка на жилище или изграждане на нови бизнес съоръжения. Това намалява търсенето на стоки и от своя страна инфлацията, но също така рискува да ограничи икономическия растеж.

По-високите ставки на ЕЦБ предизвикаха рязко забавяне на сделките с недвижими имоти и строителството — които са силно чувствителни към разходите за кредитиране — и сложиха край на дългогодишното рали на цените на жилищата в еврозоната.

Лагард каза, че икономиката „като цяло е в застой“ през първите шест месеца на тази година и входящите данни сочат „по-нататъшна слабост“ през тримесечието от юли до септември. Тя цитира прогнози на ЕЦБ, които очакват икономиката да се съживи с намаляването на инфлацията, давайки на хората повече покупателна способност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР