Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отправи предупреждение за възможно

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отправи предупреждение за възможно ...

ЕС предупреди за възможно стълкновение между турски и руски сили в Сирия.


Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел отправи предупреждение за възможно стълкновение между турските и руските сили в Сирия и призова европейците да се снабдят със средства, за да повлияят за уреждане на конфилкта, предаде АФП.

Ние сме свидетели на стълкновения между сирийския режим и турските сили, без да се брои рискът от това да видим стълкновения между турските и руските сили, подчерта Борел в реч в Европейския парламент, чийто текст бе публикуван от неговата пресслужба.

Тези напрежения биха могли на свой ред да предизвикат по-широк регионален конфликт, предупреди той. Примирието, договорено между Анкара и Москва, трябва да се спазва, заяви Борел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши днес да удари силите на сирийския режим навсякъде в случай на нови нападения срещу турските сили и обвини Русия, че участва в "избиване" на цивилни в Северозападна Сирия.

Борел се очаква да присъства тази вечер в заседание на министрите на отбраната от НАТО в централата на алианса в Брюксел.

Източник: mediapool.bg