Ръководителят на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин

...
Ръководителят на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин
Коментари Харесай

Стена от мълчание: Реакцията на Белград след санкциите срещу Вулин

Ръководителят на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин е под глобите на Съединени американски щати от 10 дни. Висшите държавни чиновници и органи на Сърбия мълчат, тъй че към момента не е ясно дали ще има следствие и дали държавното управление има намерение да смени Вулин, оповестява „ N1 “.


В същото време Министерството на финансите на Съединени американски щати уголемява кръга на лицата и фирмите, които са обект на ограничаващи ограничения.

Аплодисменти за президента от страна на локалните водачи, а кого по-скоро би приветствал президента Вучич през днешния ден - Вашингтон или ръководителя на БИА? Той разгласи, че е извънредно значимо да се организира следствие против Вулин поради американските наказания, че ще търси информация от американците. Президентът на Сърбия обаче се обърна единствено към гостите, не и към публицистите, тъй че въпросът до каква степен е стигнал казусът " Вулин ", в последна сметка получи овации.

" Разследването няма да докара до нищо, тъй като на процедура даже няма да бъде извършено. Предшественикът на Вулин ще би трябвало да подаде окончателно оставка или някой да му я изиска, а по-късно прокуратурата ще би трябвало да бъде самостоятелна в работата си. Нито едното, нито другото ще се случи. Ако до момента Вучич даже не си е помислял да в профил Вулин от политическия живот, сигурно няма да го направи и в този момент. Същото се отнася и за Гашич (Братислав Гашич, Министър на вътрешните работи на Сърбия – бел. ред.). Това не са връзки сред настойник и дебитор, а взаимоизгодни, партньорски връзки ", счита шефът на белградския Център за политика на сигурност Игор Бандович.

" Той сигурно няма да бъде сменен, само че може би ще " напредне ", тъй като всяко прекачване на друга позиция може да бъде показано като прогрес. Не съм сигурен, че и това ще се случи. Историята демонстрира, че Александър Вучич пази своите сътрудници, с цел да укрепи връзките на преданост сред тях. Но в този момент Съединени американски щати изпращат съществени сигнали, каквито в никакъв случай не са изпращали от началото на ръководството на Александър Вучич ", добави юристът Саша Янкович.

От Вашингтон ясно обявиха, че съдействието с институциите в Сърбия не е под въпрос, а глобите са ориентирани към настрана лице. А президентът изясни на локалната общност, че с налагането на наказания против Русия е можел да предотврати случилото се с Вулин. Говорейки за това, че страната желае да поддържа финансово адвокатурата, Вучич произнесе едно изречение.

" Ситуацията не е елементарна, уповавам се, че тази война ще спре, в случай че не спре, нещата за нас ще бъдат единствено по-трудни, сигурно не по-лесни ", сподели сръбският президент Александър Вучич.

БГНЕС напомня, че Съединени американски щати държат едно от най-доверените лица на Вучич, Александър Вулин, виновен за неговите корупционни и дестабилизиращи дейности, които също са „ улеснили злонамерените действия на Русия в района “.

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) оповестява още, че Вулин е забъркан в транснационална проведена престъпност, противозаконни интервенции с опиати и корист с обществени длъжности. „ Вулин поддържа взаимноизгодни връзки с посочения от Съединени американски щати сръбски търговец на оръжие Слободан Тешич, като оказва помощ да се подсигурява, че противозаконните оръжейни доставки на Тешич могат да се движат свободно през границите на Сърбия “.

Според министерството на финансите на Съединени американски щати дейностите на Вулин са засилили корупцията в ръководещите институции на Сърбия, като включват потребление на властта му за персонална полза, в това число присъединяване в група за трафик на опиати.

„ Той е употребявал обществените си позиции, с цел да поддържа Русия, улеснявайки злонамерените действия на страната, които утежняват сигурността и стабилността на Западните Балкани и предоставяйки на Русия платформа за разширение на въздействието си в района “.

OFAC дефинира Вулин като виновен за или за съизвършител, директно или непряко, в корупция, обвързвана със Западните Балкани.

Преди дни Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи нов пакет наказания на близо 120 физически лица и компании поради поддръжката на съветската инвазия в Украйна, както и корупция, пробутване на съветския интерес на Балканите и подкопаване на стабилността в района.

В последния пакет попада и сръбско сдружение със седалище в Белград, което е посредничило при закупуването на високотехнологично съоръжение за съветската отбранителна индустрия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР