Ръководителят а македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС

...
Ръководителят а македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС
Коментари Харесай

Мицкоски пред сръбския Политика: ЕС изпраща лоши сигнали, България е ретроградна държава

Ръководителят а македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски упрекна Европейски Съюз в изпращане на неприятни сигнали, а България в осъществяване на политика на исторически и назадничав разказ, съобщи кореспондетът на БГНЕС от Белград.


В изявление за официоза " Политика " Мицкоски твърди, че " няма гаранции, че идната смяна на конституцията на Северна Македония ще бъде последната и че на следващия ден Европейски Съюз няма да изиска други промени в нея ".

" Много пъти съм казвал, че Македония и другите страни от Западните Балкани не са третирани по същия метод като страните, които преди този момент са се включили към Европейски Съюз, да вземем за пример Словакия, Чехия, Унгария, Кипър, Румъния, България и други Това се вижда изключително, когато става въпрос за европейската интеграция на Северна Македония, която, макар че си смени името, не стана член на Европейски Съюз, даже не стартира договаряния “, споделя още той и акцентира, че сигналът, който се изпраща към държавите-кандидати за участие, е разочароващ и в същото време неприятен сигнал.

Според него " македонското външно министерство, че не се е борило да няма други условия ".

„ Каква е гаранцията, че тази желана от Македония смяна на конституцията ще бъде последната и че на следващия ден няма да изискат смяна на Конституцията, която да предефинира въпроси, свързани с идентичността, че няма да има нова оскърбление или изтриване на АСНОМ като основа на македонската държавност? ", сподели още той.

Мицкоски показва, че Северна Македония не търси преференциален път за договаряния, а търси същия, обективен късмет, каквито са критериите от Копенхаген.

„ Ако смяната на конституцията е изискване за участие в Европейски Съюз, тогава Македония ще бъде член и първенец на Европейски Съюз, тъй като през последните 30 години е имала толкоз конституционни промени, колкото всички държави-членки взети дружно. Институционалните гаранции от страна на Европейски Съюз са дребна стъпка за тях и огромно поощрение, че европейският път не е движеща се цел, а нещо постижимо. Ние не търсим точна дата, на която ще станем член на Европейски Съюз, а съответни задания, основани на промяната в опазване на здравето, правосъдната система, обществената политика, селското стопанство, образованието и други, сподели Мицкоски.

Според него, от България към този момент идвали сигнали, които намерено отхвърлят Илинданското въстание и неговия темперамент, на което македонското Министерство на външните работи не реагирало, премълчавайки изказванията на най-висшите български държавници, че Илинданското въстание има български темперамент, което оставяло доста въпроси и подозрения, че България може да сложи други условия, изключително в частта с протокола.

„ Можете да вършиме промени, които са страхотни, само че България може да ви задържи поради исторически и назадничав разказ “, акцентира Мицкоски.

Кореспондентът на БГНЕС напомня, че изявление става единствено ден откакто Сръбската държавна телевизия /РТС/ намерено се включи в пропагандата против конституционните промени в районен съд Македония, които са наложителното изискване за започване на договаряния на Скопие за участие в Европейски Съюз. В просторен репортаж, който бе озаглавен " македонците ще станат ли малцинство в родината " РТС внушава на аудиторията, че " българите оспорват идентичността на македонците ". Репортажът на РТС незабавно бе препечатан от в. " Политика ". В него измежду " анализаторите " за албанската заплаха бе и създателя на изявлението с Мицкоски. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР