Ръководителите на отбраната на ECOWAS се споразумяха за „Ден Д“ за военна намеса в Нигер

...
Основният блок на Западна Африка се споразумя за Ден Д“
Коментари Харесай

Основният блок на Западна Африка се споразумя за „Ден Д“ за възможна военна намеса за възстановяване на демокрацията в Нигер, след като генералите свалиха и задържаха президента Мохамед Базум последно месец.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) се съгласи в петък да активира резервни сили като последна мярка, ако дипломатическите усилия се провалят, каза високопоставен служител, без да разкрива кога е това.

„Готови сме да тръгнем по всяко време, когато бъде дадена заповед“, каза комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса по време на церемонията по закриването на двудневната среща на началниците на армията на Западна Африка в столицата на Гана, Акра .

„Денят D също е решен. Вече се споразумяхме и уточнихме какво ще е необходимо за интервенцията“, каза той, подчертавайки, че ECOWAS все още се стреми да влезе в мирни отношения с военните лидери на Нигер.

„Докато говорим, ние все още подготвяме [] посредническа мисия в страната, така че не сме затворили нито една врата.“

INTERACTIVE-ECOWAS STATES

Ръководителите на отбраната се срещнаха, за да уточнят подробностите за потенциалната военна операция за възстановяване на Базум, ако текущите преговори с лидерите на преврата се провалят.

„Нека никой не се съмнява, че ако всичко друго се провали, храбрите сили на Западна Африка, както военните, така и цивилните компоненти, са готови да отговорят на призива на дълга“, каза Муса.

Военни офицери свалиха Базум на 26 юли и се противопоставиха на призивите на ООН, ECOWAS и други да го върнат на поста.

Повечето от 15-те държави-членки на ECOWAS са готови да допринесат за съвместните сили, с изключение на Кабо Верде и тези, които също са под военно управление – Мали, Буркина Фасо и Гвинея – каза служител на блока в четвъртък.

Базум, чиито избори през 2021 г. бяха забележителност в проблемната история на Нигер, е държан със семейството си в официалната резиденция на президента след преврата и международната загриженост нараства относно условията му в ареста.

ECOWAS има лоши резултати в спирането на необузданите преврати в региона. Съседните Буркина Фасо и Мали имат по две в рамките на три години.

Превратът на Нигер беше възприет от международната общност и ECOWAS като преврат. В допълнение към заплахата с военна инвазия, блокът наложи сериозни икономически санкции и санкции за пътуване.

Но с течение на времето без военни действия и застой в преговорите, военните лидери на Нигер се закрепват на власт, оставяйки ECOWAS с малко възможности за избор.

Всяко използване на сила би дестабилизирало допълнително бедния регион Сахел в Западна Африка, който вече е въвлечен в десетилетна битка с въоръжени групи.

Нигер също има стратегическо значение извън Западна Африка поради своите запаси от уран и петрол и ролята си на център за чуждестранни войски, участващи в битката срещу въоръжените групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS).


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР