Ръководителите на ЕС трябва да разгледат утре различните варианти за

...
Ръководителите на ЕС трябва да разгледат утре различните варианти за
Коментари Харесай

Кои са основните писти за реформа в Еврозоната?

Ръководителите на Европейски Съюз би трябвало да прегледат на следващия ден другите разновидности за промяна в Еврозоната, с цел да може тя да устоява по-добре на рецесиите, само че евентуално няма да стигнат до значими решения, както се очакваше в началото, съобщи Франс прес.

В петък сутринта в Брюксел ще се срещнат водачите на 27 страни - Англия е изключена поради Брекзит. Те ще разискват финансовата политика на съюза. Днес през първия ден от срещата на върха главният акцент ще е върху миграционните провокации.

Утре 27-те ще работят върху предложенията, направени от двете огромни сили в стопанската система на Еврозоната - Франция и Германия - на 19 юни в Месеберг (близо до Берлин).

Бюджет на Еврозоната

Основната концепция на президента на Франция Еманюел Макрон за обединен бюджет на Еврозоната, която провокира разнообразни отзиви, се загатва единствено индиректно в плана за заключителна декларация на срещата на върха, съгласно Франс прес.

В Месеберг немският канцлер Ангела Меркел изрази поддръжката си за предлагането на френския си сътрудник, само че в по-малко упорит вид от първичната идея.

Берлин е отворен към един по-скромен план за бюджета на Европейски Съюз, като никаква съответна сума не е представена и той би трябвало да бъде утвърден от 27-те страни членки на Европейски Съюз, а освен от 19-те страни в Еврозоната.

Холандия даде ясно да се разбере, че не вижда изгодата от сходна самодейност, а други страни, без намерено да се опълчват на концепцията за обединен бюджет, показаха подозренията си по препоръчаното от Париж и Берлин финансиране. Люксембург и Ирландия да вземем за пример не са удобно настроени към въвеждането на нови налози върху храната.

Европейски валутен фонд

Страните могат по-лесно да доближат до консенсус по предлагането на Франция и Германия за усилване на ролята на Европейския механизъм за непоклатимост, главния инструмент за " гасене на пожари4 при дългови рецесии.

Ръководителите са склонни да му дадат нова функционалност - на заемодател от последна инстанция - със сума от към 60 милиарда евро. Тя ще се отпуска, когато всички страни в Еврозоната, дефинират като систематична слабостта на огромна банка.

Европейският механизъм за непоклатимост, който работи като защитна мрежа, би трябвало да си върне парите след това от европейския валутен фонд, захранван посредством вноските на банките от Еврозоната.

Банков съюз

Банковият съюз, който бе основан след финансовата рецесия, която раздруса Европейски Съюз през 2008 година, към момента не е напълно приключен.

От години Германия упорства за основаването на система за гарантиране на вноските, тъй като се опасява, че немските инвеститори ще би трябвало да заплащат за банките на южните страни като Италия, които са упреквани, че ръководят по-лошо финансите си.

Целта на системата е да избегне суматоха измежду вложителите, които да се втурнат към гишетата на банките си, в случай че те имат компликации.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР