Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Васил Велев (АИКБ),

...
Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Васил Велев (АИКБ),
Коментари Харесай

Работодателските организации връчиха на Цацаров сигнали за нередности в енергетиката

Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ) организираха среща с основния прокурор Сотир Цацаров и внесоха три комплекта материали със сигнали за нередности в системата на енергетиката. Прокуратурата заведе подадените сигнали в деловодството и пое ангажимент да стартира неотложно работа по тях. Главният прокурор Сотир Цацаров осведоми, че към този момент е основана група от представители на разнообразни ведомства, която работи по сигнали за нередности в енергетиката и на която ще бъдат предоставени материалите за работа.

В диалога с основния прокурор бе реализирана договореност работодателските организации да подкрепят с специалисти техническата част следствието на прокуратурата. Разяснени бяха разнообразни детайли от сигналите, предвид на по-точно изясняване на визираните в тях нарушавания. Договорено беше при започване на м. ноември да се реализира нова среща на ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, на която да бъдат осведомени от прокуратурата за междинните резултати от работата.

Ето какво споделиха ръководителите на организациите:

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ:


Работодателските организации – четирите работодателски организации бяхме показани в срещата с основния прокурор. Първо, бих желал да благодаря на основния прокурор, че незабавно реагира и положителната вест за нас беше, че те са осведомени с проблемите и работят също по сигнали и по тематиката. Така че срещнахме схващане и познаване на проблемите.

Внесохме три сигнала. Първият сигнал е обвързван с данни за правонарушение по отношение на американските централи Марица изток 1 и Контур Глобал „ Марица изток” 3 в Маришкия басейн, сигнали, които касаят още от времето, когато са били подписвани договорите с тях, през годините, когато са били неведнъж анексирани в ущърб на страната и в последна сметка водят до тези последствия ние да плащаме от джоба си над 330-340 милиона лв. година над пазарната цена, единствено за електрическата енергия, която се изкупува от американските централи.

Много добре знаете, ще Ви дам и образеца, че тази цена се заплаща през такса обвързване към обществото и я плащаме всички ние, в това число и елементарния жител, най-малко по думите на КЕВР, господин Иван Иванов.

Започвам с американските централи. Първо, избор на вложителите с безусловно непрозрачни процедури и присъединяване на офшорни сдружения с незнайна благосъстоятелност на капитала.

Второ, издаването на лицензията преди създаване на енергиен обект на Европейски Съюз Марица изток 1 е при липса на доказателства с обезпечено финансиране, което също си е нарушаване. Първоначалната цена на плановете и нейното ескалиране по време на строителството – единствено това изслушайте деликатно – Марица изток 1 е един милиард и 50 милиона евро първичната цена, която е подписана с НЕК, приказваме за времена в държавното управление на Иван Костов, след това ще продължим и през други държавни управления. Впоследствие тази цена се усилва с 300 милиона, отново ги плащаме всички ние, нали знаете, че тази цена би трябвало да им се изплати.

Най-парадоксалното е, че мощността от две турбини по 300 мегавата в последна сметка е 2 по 200. Първо имаме закъснение във влизането в употреба и съответните механически проблеми, с които не е достигната контрактуваната мощ. Тук имаме доста съществени подозрения, че НЕК не е упражнил правата си по дълготрайния контракт във връзка със значителното несъблюдение от страна на вложителя –забавяне влизането в употреба и недостигане на контрактуваната мощ от 300 мегавата, което е дало опция този контракт да бъде предоговорен и преустановен.

Самите вложения в началото са били договаряни да бъдат „ построй, оперирай, трансферира “, което значи, че страната е трябвало да стане притежател на тези централи след избран интервал от време. Странно за какво договорите се анексират и стават: се „ построй, оперирай и притежавай “. Държавата се е отказала или НЕК отказала по-точно, само че това не става без знанието на принципала. Нямате никакви подозрения в това нещо.

Става отново през годините. Сега тъкмо не мога да Ви кажа, нямаме в записките, само че отново с анекс това нещо е поправено.

При Марица изток 3 инвестицията е трябвало да бъде 470 милиона $, която е контрактувана, когато е определен сътрудникът. Пак по безусловно непрозрачна процедура се прави джойнвенчър с ЕНЕЛ, дават му се 70 %, знаете, че тогава по дейности Закон за приватизацията, това си е скрита приватизация, което е безусловно неправилно. В последна сметка инвестиция от 470 милиона $ се ескалира и се надува до 700 милиона евро.

При Топлоелектрическа централа Марица изток 3 има и спор на ползи, защото притежател и строител на процедура са били една и съща компания ЕНЕЛ, което знаете какво се получава. Строителят надува цената, тъй като този, който поръчва, същата компания, има интерес цената да е по-висока, с цел да може след това да взима по-висока цена, единствено, че никой не е защитавал интереса на НЕК или на страната.

Има писмо за държавна поддръжка от 2005 година в интерес на Европейски Съюз, чиито текст съставлява в действителност тази държавна гаранция, за която приказваме, че им е дадена. Това не става по надлежния ред, защото надлежния ред е с ратификация на Народното събрание, което не е направено.

Качество на рехабилитация на централите, закъснение в пусканията – куп проблеми, които са давали опция на НЕК да упражни по по-добър метод правата си. Това се тематики, които са през годините в тези дебели папки, които сме показали и които ще са обект на вниманието на прокуратурата. С основния прокурор се разбрахме, че ще бъде сезирана и административната прокуратура, с цел да може тя, констатирайки нарушавания, да търси разновидности за преустановяване или за някакви други дейности, които биха довели до съответните промени в интерес на страната.

Друг образец мога да дам: в резултат на арбитражен спор Топлоелектрическа централа „ Марица изток” 1 се е договорила за обезщетение със строителя на Топлоелектрическа централа заради забавата и проблемите с плановата мощ. Предвид цената на исковете, компенсацията би могло да е в рамките от над 100 милиона евро. Дали това обезщетение някой е показал интерес да ревизира дали е извадено от цената, която им се заплаща, се колебая надълбоко.

Абсолютно желаеме тези централи да излязат на свободния пазар и нямаме желание да плащаме тези 330 милиона, които плащаме сега и които ни ги сложиха на нас. Това са политически неточности, тук става дума изрично за корупция. Със сигурност държавната НЕК през годините не си е защитавала ползите. Ние ще държим до последно тези контракти да бъдат прекъснати и тези централи да работят както всички останали централи, както всички нас, които сме в бизнеса да продават на свободния пазар продукта си.


ВАСИЛ ВЕЛЕВ:


Тези централи те са построени с заеми и като поръчителство държавната гаранция и самите активи на Топлоелектрическа централа Марица изток 3, където също е изработен подарък с порт, оценен от порядъка на 67 милиона $ при стойност, оценена от самостоятелни оценители от порядъка на 400 милиона $. Тоест стана дума, че това е скрита приватизация, като централата е рехабилитирана – това не е нова инвестиция на зелено, с заеми, като заемите са още веднъж обезпечени със цената на самата съществуваща централа плюс въпросните гаранции. Нали разбирате, че това звучи доста наивно и тези дарове е малко евентуално да са направени безкористно.

БОЖИДАР ДАНЕВ:

Забележете доста деликатно това, което сподели и сътрудника: промени на структурите на договорите. Първоначално в договорите е, че би трябвало да бъдат трансферирани тези мощности като благосъстоятелност на страната, а по-късно е заменена структурата на контракта и тя остава благосъстоятелност на съответните американски вложители. Това е още по времето на министър Шиляшки.

КИРИЛ ДОМУЧСЧИЕВ:

Имайте поради, че договорите са подписвани, особено за едната централа, с офшорни компании, като не се знае кой стои зад тях. Дали хората, които не са подписвали от едната страна не са били участници в тези офшорки и след това проценти от тези офшорки са били трансферирани на огромни американски вложители, което е обикновено. Когато някой ти предлага една доста преференциална договорка.

Тук е любопитният факт и се надявам прокуратурата да го разчепка: кой е стоял по време на подписването на договорите в тези офшорки.

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ:

Вижте, всяко едно от тези имена ще се скрие зад груповата отговорност. Първоначалните контракти с тези централи са подписвани оттогава настоящия министър на енергетиката, министър Шиляшки и е ставало с утвърждение на Министерски съвет, което значи, че е държавното управление на Иван Костов.

БОЖИДАР ДАНЕВ:

След това са анексирани по време на държавното управление на Станишев и Овчаров.

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ:

Другите два сигнала са свързани с ВЕИ-сектора. Във ВЕИ бранша сигнализираме за многочислените нарушавания от какво ли не естество, които в последна сметка водят до това още веднъж тази такса обвързване към обществото да бъде увеличавана непрекъснато и всички ние – бизнес, елементарния консуматор да я плащаме. Според мен вероятността е да има и следващи нараствания, в случай че ние не променим нещо в системата. Първо има нарушавания в процеса на присъединение на ВЕИ-централите. Знаете, че още към края на 2009 година декларираните за присъединение са били в размер, който сочи преизпълнение на националната индикативна цел от 16% според Директива 9/28 на Европейската общественост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР