Ракети, изстреляни по Тел Авив, задействаха израелската система противоракетна отбрана

...
Ракети, изстреляни по Тел Авив, задействаха израелската система противоракетна отбрана
Коментари Харесай

Въздушна тревога в Тел Авив, Алена Бербок и делегацията ѝ се скриха в бомбоубежище

Ракети, изстреляни по Тел Авив, задействаха израелската система противоракетна защита " Железен купол " и принудиха мнозина в крайбрежния мегаполис да се скрият в бомбоубежищата, съобщи ДПА.

Сред тях бяха немският външен министър Аналена Бербок и водената от нея делегация. Бербок е един от няколкото водещи международни политици, които посетиха Израел в символ на взаимност.

Тя се скрила в бомбоубежището дружно с роднините на немски жители, които бяха отвлечени при нападенията на " Хамас " в края на предходната седмица, споделиха източници от делегацията ѝ.

Петнайсет минути по-късно паниката била анулирана, прибавя Българска телеграфна агенция.

Ракета порази жилищен регион в центъра на град Реховот, намиращ се покрай Тел Авив, оповестиха израелски медии.

Шрапнел от ракета рани жена, която е откарана в болница, съобщи избавителната работа " Маген Давид Адом ".

В края на предходната седмица палестинското придвижване " Хамас ", което ръководи Газа, предприе огромна офанзива против Израел, която на собствен ред провокира масирани израелски удари по гъстонаселения анклав.

 Блинкен от Катар: Израел да вземе всички вероятни защитни ограничения, с цел да избегне цивилни жертви в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен приказва на взаимна конференция в Доха с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Франс прес.

Катарската столица е следващата спирка от близкоизточната обиколка на държавния секретар на Съединени американски щати, който по-рано през днешния ден се срещна в Йордания с крал Абдула Втори и по-късно с палестинския президент Махмуд Абас, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Призовахме израелците да вземат всички вероятни защитни ограничения, с цел да не причинят зло на цивилни ", акцентира Блинкен на фона на въздушните удари, които Израел нанася в линията Газа в отговор на подхванатото от палестинското ислямистко придвижване " Хамас " нахлуване против него в събота.

Държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че е разискал още с премиера на Катар по какъв начин да не бъде разрешено на страни или недържавни фактори да разширят спора, съобщи Ройтерс. Съединените щати работят интензивно за обезпечаване освобождението на заложниците, взети от бойци на " Хамас " в Израел и отведени в линията Газа, добави той.

Катарският министър председател съобщи, че страната му се стреми да отвори филантропичен кулоар за доставки на филантропична помощ в палестинската територия, и прикани сътрудниците, най-много Съединените щати, да предпазят цивилните.

Катар е зает с използването на съглашението сред Съединени американски щати и Иран за топене на ирански активи за 6 милиарда $ в подмяна на освобождението на американци, даде да се разбере шейх Ал Тани.

Блинкен се срещна в Аман с палестинския президент Махмуд Абас

Както към този момент стана ясно, Блинкен се срещна през днешния ден с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас в йорданската столица Аман, заяви представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

Държавният секретар удостовери безапелационното наказание от страна на Вашингтон на отвратителните терористични офанзиви на " Хамас " против Израел. Той също по този начин изложи в детайли напъните на Съединени американски щати да координират дейностите си с сътрудниците, с цел да предотвратят разширението на спора.

Американският първи посланик изрази съболезнования към фамилиите на палестинските цивилни жертви и още веднъж акцентира, че " Хамас " не пази законното право на палестинския народ на достолепие, независимост, правдивост и самоопределяне, прибавя Българска телеграфна агенция.

Блинкън благодари на Абас и неговия екип за работата им за по-нататъшно усмиряване на обстановката в интерес на палестинците, израелците и десетките хиляди американци, които също назовават Западния бряг собствен дом.

Той удостовери и уговорката на Вашингтон за съдействие с палестинското управление и народ в напъните за застраховане на сигурност за всички.

Блънкън и срещата му с йорданския крал в Аман

Преди визитата при президента на Палестинската автономност Махмуд Абас Блинкън се срещна и с йорданския крал Абдула Втори в Аман, съобщи Ройтерс.

Израел прикани хората, живеещи в северната част на палестинския анклав, да се изтеглят.

Това искане от израелска страна, за което Организация на обединените нации съобщи, че е невероятно да бъде изпълнено " без опустошителни филантропични последствия ", бе отправено през днешния ден - ден откакто Блинкън посети Израел и разиска спора с премиера Бенямин Нетаняху.

Американският президент Джо Байдън изпрати държавния секретар в Близкия изток, който претърпява едно от най-големите изостряния на напрежението от години, откакто бойци на палестинското придвижване " Хамас " нападнаха израелскит градове и убиха 1200 израелци.

Блинкен разшири обиколката си в Израел и Йордания със спирки във всички страни от Залива плюс Египет, което я прави най-голямото негово дипломатическо турне в Близкия изток, откогато встъпи в служба през януари 2021 година

" При всеки един от тези контакти ще продължим да настояваме пред тези страни да спомагат да се избегне разгръщане на спора и да употребяват въздействието си върху " Хамас " за неотложно и абсолютно освобождение на заложниците ", сподели по-рано Блинкън на конференция в Тел Авив.

" Ще обсъдим и способи по какъв начин бихме могли да претворим в действителност нашето виждане за построяването на по-мирен, сигурен, благоденстващ и интегриран район. Това е верният избор (за развиването на региона), а дейностите на " Хамас " в събота ненапълно послужиха и като още едно изрично удостоверение на този факт. "

Според Вашингтон при нападенията на " Хамас " в Газа са убити минимум 25 американци, като има и жители на Съединени американски щати, за които се допуска, че са измежду десетките заложници, отведени в Газа. Заместник-специалният американски делегат по заложническите въпроси Стив Гилън дойде в Израел дружно с Блинкен и ще остане там, с цел да подкрепи напъните за освобождението им, уточни държавният секретар.

Вчера Газа още повече се приближи към филантропичната злополука, откакто броят на жертвите набъбна, а заради наложената от Израел обсада на анклава се усеща и дефицит на жизненоважни доставки. Еврейската страна съобщи, че няма да има филантропични паузи в бойните дейности, до момента в който не бъдат освободени всички заложници.

Възможно военно навлизане в линията Газа, където живеят към 2,3 милиона души и която сега на процедура е под израелска блокада, е обвързвано със съществени опасности, в случай че " Хамас " държи десетки заложници, похитени при нападението, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР