Ракета, произведена от японска компания, избухна веднага след изстрелването си

...
Ракета, произведена от японска компания, избухна веднага след изстрелването си
Коментари Харесай

Японска частна ракета се взриви точно след изстрелването

Ракета, създадена от японска компания, избухна незабавно след изстрелването си в сряда , а публичната телевизия NHK сподели фрагменти от огнената злополука.

Базираната в Токио започваща компания Space One се стремеше да стане първата японска частна компания, която сполучливо да изведе спътник в орбита.

Нейната 18-метрова (60-футова) ракета на твърдо гориво Kairos излетя от личната стартова площадка на компанията в префектура Вакаяма в Западна Япония, носейки дребен държавен тестов сателит.

Но секунди след изстрелването ракетата избухна в пламък, а черен пушек извърши региона на стартовата площадка.

Горящи парчета се виждаха да падат върху близките планински скатове, до момента в който пръскачките започнаха да пръскат вода.

" Изстрелването на първата ракета " Кайрос " беше изпълнено, само че предприехме мярка за спиране на полета ", се споделя в изказване на Space One, като се прибавя, че " детайлностите се проверяват ".

Неуспехът бележи удар върху напъните на Япония да навлезе на евентуално печелившия пазар за изстрелване на спътници.

Правителството желае да реши дали може бързо да изстрелва краткотрайни дребни спътници, когато и в случай че съществуващите му шпионски спътници се повредят.

Очакваше се Kairos да изведе спътника в орбита към 51 минути след изстрелването.

Space One е основана през 2018 година от екип от огромни японски софтуерни предприятия, в това число Canon Electronics, IHI Aerospace, строителната компания Shimizu и държавната Банка за развиване на Япония.

През юли предходната година различен японски ракетен мотор се взриви по време на тест към 50 секунди след запалването.

Твърдогоривният мотор Epsilon S беше усъвършенствана версия на ракетата Epsilon, която не съумя да се изстреля през октомври миналата година.

Изпитателният полигон в северната префектура Акита беше обзет от пламъци и в небето се издигна голям шлейф сив пушек.

Неизправността пристигна, откакто през март 2023 година Токио видя, че вторият му опит за изстрелване на ракетата от последващо потомство H3 се провали след старта.

Миналия месец обаче Японската галактическа организация означи сполучливо изстрелване на новата си водеща ракета H3 след години на закъснение и два предходни несполучливи опита.

H3 започва от галактическия център Танегашима в Югозападна Япония, предизвиквайки радостни възгласи и овации в контролния център на JAXA.

Той е разгласен за противник на Falcon 9 на SpaceX и един ден би могъл да доставя товари до бази на Луната.

Това се случи след сполучливото кацане на безпилотна сонда на Луната през януари - въпреки и под чудноват ъгъл - което направи Япония едвам петата страна, постигнала " меко кацане " на лунната повърхнина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР