Ръждивочервената повърхност на Марс може и да му е дала

...
Ръждивочервената повърхност на Марс може и да му е дала
Коментари Харесай

Откриха хиляди мистериозни бели скали на Марс

Ръждивочервената повърхнина на Марс може и да му е дала известния статут на " Червена планета ", само че също по този начин наподобява, че хиляди бели камъни са необичайно разхвърляни по марсианската земя. Марсоходът на НАСА Perseverance - робот геолог, който изследва кратера Джезеро от началото на 2021 година - озадачи учените, когато даде фотоси на над 4000 светлооцветени камъни с размер на камъчета, разпръснати по цялото дъно на кратера.

" Това са доста необикновени скали и ние се опитваме да разберем какво се е случвало ", съобщи Кандис Бедфорд, планетарен академик от университета " Пърдю " в Индиана и член на научния екип на " Марс 2020 ", на конференцията за лунни и планетарни науки (LSPC) предишния месец.

Съобщението идва в миг, когато НАСА завършва архитектурния обзор на връщането на марсиански скали на Земята като част от амбициозната стратегия на организацията за връщане на проби от Марс.

Изобразените бели скали са по този начин наречените " плаващи ", което значи, че са били извадени и пренесени от първичните си местообитания; някои са гладки с вдлъбнатини, а други наподобяват като амалгама от голям брой пластове. Първоначалните разбори, осъществени с бордовите принадлежности на Perseverance, демонстрираха, че скалите са обезводнени - освен във връзка с наличието на вода, само че и на други минерали, в това число желязо, магнезий, калций и натрий. " Те са много небогати на доста неща ", споделя Бедфорд.

Екипът е изключително заинтригуван от произхода на тези необикновени скали, защото техните източници могат да разкрият улики за предишното на Червената планета, в това число по кое време тъкмо вода е заляла кратера Езеро, който през днешния ден виждаме като изсъхнал сектор земя, пише hicomm.bg. Въпреки че е забелязал повече от 4000 такива скали, Perseverance не е съумял да види даже намек за по този начин наречения " ауткроп ", обвързван със скалите, който всъщност съставлява скална основа с сходни свойства, която би изпъкнала на марсианската повърхнина.

Дехидратираният темперамент на скалите допуска, че те са били нагрети и метаморфозирани от потоци лава или от удари на метеорити на други места на Марс, а по-късно са били изхвърлени на дъното на кратера, предвижда Бедфорд. Какъвто и да е бил съответният развой, тя и екипът ѝ допускат, че той е настъпил относително скоро от позиция на геоложката история на кратера Джезеро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР