Раждането на Спасителя се празнува навсякъде по света, където живеят

...
Раждането на Спасителя се празнува навсякъде по света, където живеят
Коментари Харесай

Необичайните коледни традиции по света

Раждането на Спасителя се чества на всички места по света, където живеят християни. Традициите обаче могат да бъдат доста разнообразни.

Две седмици преди Коледа всяко семейство в Каталуния създава особено дърво с лапи и усмихнато лице. Необичайният домакински любим се цялостни с лакомства до празника, а на Бъдни вечер цялото семейство се събира към него.



" На 24 декември децата го бият с една тояжка и стартират да му пеят ария " Изходи се чичко " - " Кага тио " на испански. От задната страна под одеалцето излизат скрити лакомства, или по този начин наречените торони. Това са сладки неща, които са типични единствено за Коледа ", сподели Таня Иванова-председател на асоциация " Къща Тракия, България в Каталуния ".

Таня е посрещала празника и в Индия - в щата Керала, където живеят много католици.

" Самата Бъдни вечер е нещо грандиозно. Никога не съм виждала подобен празник. То е комбиниране сред нашия Великден, Нова година, Коледа и всичко дружно. Вярващите взимат свещи в ръце и обикалят към църквата. Има музика онлайн и заря ", уточни Таня Иванова.



В Япония 25 декември не е формален празник, само че обичайно се отбелязва с пилешко месо и пандишпанови торти, споделени с другари.

" Традицията с пилешките крилца е въведена от Съединените щати. Японците имат вяра, че най-хубавата храна за Коледа е пилешкото. Предварително би трябвало да отидат и да си поръчат. На 25 се редят на доста огромни опашки и то по няколко часа ", сподели Виктория Гетова - студент в Япония.

И у нас коледните обичаи се трансформират във времето. Най-ясно това се вижда в храната.



" Спокойно на трапезата на Бъдни вечер и Коледа участват щолени, сладки със джинджифил, греяно вино с анасон. Това са непознати в обичайна просвета ястия и питиета ", разяснява гл.ас. доктор Марияна Борисова от Института за етнология и фолклористика към Етнографски музей при Българска академия на науките.



Обичайни за българските градове са към този момент и немските коледни базари, които до неотдавна се възприемаха като екзотика. Навсякъде по света обаче на Рождество се разменят дарове. А в Чехия неомъжените девойки хвърлят обувка през рамото си към входната врата, с цел да схванат дали през новата година ще се омъжат.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР