Раждането е един от най-важните дни в живота на жената,

...
Раждането е един от най-важните дни в живота на жената,
Коментари Харесай

Кратък пътеводител за хубаво раждане


Раждането е един от най-важните дни в живота на дамата, в случай че не и най-важният. Големият ден, моментът, в който ще се срещнеш очи в очи с детето, което си отгледала в корема си цели 9 месеца, е по едно и също време трогателен, само че и малко плашещ. Особено когато е за първи път, незнайните пред дамата са доста – по какъв начин ще протече процесът, всичко обикновено ли ще е, ще боли ли, ще се наложи ли потреблението на принадлежности и техники, които наподобяват и звучат ужасно... това са единствено част от нещата, които вълнуват дамите сега, в който би трябвало да поверят освен своя живот, само че и този на бебето си в непознати ръце.

Нормалното и човешко отношение от страна на медицинския личен състав постоянно оказва помощ за това дамата да се отпусне и да пристъпи към това физическо и прочувствено предизвикателство по-спокойна и готова. Затова е и добре всяка родилка да знае авансово какво би трябвало да я чака от момента, в който пристъпи в болничното заведение за раждане, до изписването.

С тази цел потърсихме и доктор Тоня Станкова, акушер-гинеколог, която да обясни деликатно и на наличен език процедурите и процесите, през които минава всяка родилка.

 майка бременна бременност Istock

И по този начин, в случай че ви следва да раждате скоро, ето защо би трябвало да се подготвите. Всичко за вас стартира в приемното поделение, където родилката минава през общ обзор, а лекарите откриват на какъв стадий от раждането се намира тя. Плодът се мониторира, лекарите преценят неговото положение и размери. Следва документалата част – попълване на документи по приемането, сключване на осведомено единодушие, а по-късно дамата се качва към съответната родилна зала.

Тъй като едно раждане може да отнеме от 2 до над 10 часа, дамата и бебето се следят от самото начало. Специално внимание, несъмнено, се обръща на бебето – в какво положение е по време на контракциите и по какъв начин понася родовата активност. Непрекъснато се вършат записи на плода, следи се и положението на бременната – мери се кръвно и се наблюдават главните ѝ индикатори, като връзката с акушер-гинеколог и акушерка е непрекъсната, като те участват и по време на самото раждане на бебето, а по-късно дамата остава за наблюдаване в залата към 2 часа.

 майка бременна бременност Istock

Понякога се стига и до някои затруднения, само че те са по-скоро необичайност и са нормално свързани с хронични болести на родилката. Травматичните затруднения по време на раждането не са наложителни, само че са вероятни, и всекидневно включват разкъсвания на меките тъкани, на влагалището, на външни полови органи, от време на време на шийка. Бебето от време на време също изпитва страдалчество по време на раждане, поради което се постанова и непрекъснатото следене на индикаторите на плода. В случай, че лекарите открият някакви проблеми, може да пристъпят към потреблението на вакуум или форцепс – още веднъж извънредно рядко, само че въпреки всичко допустимо.

Така нареченият способ на Кристелер също се ползва от лекарите, когато те преценяват, че това е належащо, само че наложително откакто са обяснили на родилката какво съставлява той и по какъв начин ще бъде прибавен.

“Към него прибягваме в процеса на изпъждане на плода, когато детето е към този момент в развой на излизане, и най-често се постанова при неефективни напъни на майката. Раждането малко или доста е изтощителен развой и от време на време на раждащата ѝ е мъчно да се оправи сама с това”, изяснява доктор Станкова.

Секциото, което в последните години като че ли става все по-използван метод за раждане, въпреки всичко има своето належащо място в акушер-гинекологията. Обикновено към него се пристъпва, когато има риск за майката или плода, изяснява доктор Станкова.

Ако бременната има болести, които са съпътстващи и хронични, или пък такива болести, които изискват консултация и с различен експерт – да вземем за пример очни болести или някакви неврологични, тогава се прави консултация със съответния доктор. Според неговата рекомендация и в случай че има риск за здравето на майката, се минава към секцио.

 бебе дете момче Istock

Секцио се постанова от време на време и в случай че зародят затруднения по време на бременността, както и по неотложност, когато в хода на естественото раждане възникне затруднение, което води до страдалчество на плода или пък има физическа неспособност дамата да роди обикновено. При всички положения обаче прекосяването към секцио се разисква с дамата и тя е осведомена за протичащото се, което постоянно е в полза на запазването на живота и здравето на родилката и бебето.

Гледайте видеото и бъдете изцяло готова за огромният ден.



Видео изявлението е направено с общителното подпомагане на Терезиенойл Мед – пръв асистент за възобновяване след естествено раждане или секцио. Прочетете повече на http://www.theresienoil.bg/rajdane/

 theresien oil Theresien Oil/Vedra

Д-р Тоня Станкова приключва с отличие медицина в Медицински университет-София през 2013г. От 2014г. специализира Акушерство и гинекология във ВМА и Майчин дом, като 2018г. след сполучливо положени изпити придобива компетентност. Взима присъединяване в курсове за следдипломно образование, конференции и има изявления в български и интернационалните издания.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР