Рафаел Надал е номер 1 в световната тенис ранглиста, Марк

...
Рафаел Надал е номер 1 в световната тенис ранглиста, Марк
Коментари Харесай

Защо Кубрат Пулев е №2, №3, №5 или №9 в света, в зависимост къде гледате?

Рафаел Надал е номер 1 в международната тенис класация, Марк Селби е отпред на класацията по снукър, Дъстин Джонсън е на върха в голфа - това са самостоятелни спортове с всепризнати и всеразбрани от всички почитатели международни класации. В бокса също има международни класации, само че те нито са всепризнати, нито са всеразбрани, нито имат същото значение, нито са проведени съответно.

Кубрат Пулев е номер 2 в ранглистата на Международната боксова федерация (където пък номер 1 няма и по тази причина Кобрата бе формален кандидат за международната титла), номер 8 в ранглистата на Световната боксова асоциация, номер 3 в класацията на списание “Ринг”, номер 5 в класацията на така наречен Транснационален ръб за боксов ранкинг (Transnational Boxing Rankings Board) и настрана номер 5 в света съгласно ESPN.

Важно е да се подчертае, че хаосът по принцип стартира от концепцията, че има цели четири обособени федерации в бокса и надлежно в някои категории има четирима разнообразни международни първенци. А Световната боксова асоциация даже си разрешава “лукса” да насрочва на процедура две международни трофеи в категория, наричайки едниният притежател на пояса “световен шампион”, а другият - “супершампион”. Наскоро излезе информацията, че Кубрат Пулев може да се бие при започване на 2018 година за статута на супершампион на WBA, а в това време международен първенец в тази версия си е Антъни Джошуа.

 Антъни Джошуа завоюва с спорен механически нокаут против Такам @@@

Всички почитатели знаят за фантазията на Джошуа да стане утвърден международен първенец, обединявайки и четирите трофеи в тежка категория. Само че хаосът не се изчерпва с обстоятелството, че има голям брой господари на дивизиите, въпросните класации в допълнение спомагат за страхотното комплициране на почитателите.

По традиция обособените четири федерации пренебрегват бойците и даже първенците на другите организации.
Антъни Джошуа е първенец на IBF и WBA, само че не е в топ 10 на международната класация на Световния боксов съвет (WBC) и на Световната боксова организация (WBO). Само Дилиън Уайт е в топ 10 на ранглистите и на четирите федерации - в случай че приемем първенеца за номер 1, то Уайт е номер 4 в класацията на WBC, номер 9 в класацията на WBA, номер 6 на IBF и също номер 6 на WBO. Общо в топ 10 на обособените федерации има цели 25-ма бойци! Кубрат Пулев е един от едвам осемте измежду тях, които са в топ 10 на повече от една федерация - Кобрата е номер 2 в IBF и номер 8 в WBA, а другите като него са Джошуа, Уайт, Карлос Такам, Доминик Брийзъл, Мариуш Вах, Джарел Милър, Кристиан Хамър, Луис Ортис, Александър Поветкин (последните двама хванати с допинг).



За класата на някои от изброените няма потребност да се приказва, само че има любопитни имена като това на Александър Димитренко, който е седми в ранглистата на IBF. Той бе нокаутиран от Джоузеф Паркър на 1 октомври 2016, след което записа две победи - едната от тях против боксьор с негативен баланс победи-загуби (Милош Доведан бе с 2 победи и 27(!) поражения)… Фрес Окендо е четвърти в света съгласно WBA, a не е излизал на кръга от 2014 година!

Именно затова мнозина почитатели и експерти се обръщат към незаивисими страни за приготовление на в действителност справедлива и съответна международна класация - ESPN има своя лична, въпросният Транснационален ръб е основан със същата цел, а списание “Ринг” е най-престижният източник на сходна информация.



Любопитен факт за идния двубой за международната купа в тежка категория сред Дионтей Уайлдър и Бърмейн Стивърн е, че почитателите не са по никакъв начин въодушевени от него, тъй като Стивърн е лекомислен кандидат, най-малкото, той няма дуел от 14 ноември 2015 година! А самият Уайлдър стана първенец през същата 2015 година без да се изправи против нито един боксьор от топ 40 на ранглистата на WBC!
Докато има сходни аномалии в професионалния бокс, мъчно нови почитатели биха се запалили по превъзходния спорт. Именно такива неадекватности са повода конкурентните ММА и в частност UFC да набират все по-голяма известност, тъй като боксът няма сходна обеняваща управителна фигура като Дейна Уайт. И не се обрисува скоро да има.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР