Радостна новина получиха родителите от частните училища, че от МОН

...
Радостна новина получиха родителите от частните училища, че от МОН
Коментари Харесай

Пак ли всеки сам да се оправя?

Радостна вест получиха родителите от частните учебни заведения, че от МОН са разрешили учениците да се върнат в клас. Условието е да заплатят от джоба си и да създадат проби на децата два пъти седмично. Решението е взаимно на МОН и Здравното министерство.

Дотук добре.

Всеобща еуфория и изтупване на раниците от праха настъпва във всеки дом с частен възпитаник. А другите? Децата от държавните и общински учебни заведения още чакат общото решение на МОН за тях или пък търсят някакъв непредвиден шахматен ход, с който да се придвижи въпросът?

Вече 5-а седмица учениците от 5 до 12 клас си играят на „ на учебно заведение съм “, до момента в който потъват все по-надълбоко в незаинтересованост, десоциализация, обездвижване  и затлъстяване. Но по тази причина пък нищо не ги стопира да отидат в мола. Само дето и това не вършат, тъй като отпущането е брутално. И в най-елитните държавни учебни заведения родители, учители и деца крещят, че към този момент не може да се приказва, че тече някакъв действителен образователен развой. Чуват се и апели за повторение на годината.

Сега ще ненавиждаме частните учебни заведения ли?

Ето по какъв начин стои въпросът с малко числа. В „ Света София “ огромните възпитаници от прогимназията потеглят от на следващия ден на учебно заведение. Всяко семейство единствено ще закупи и даде на детето си тест. Първият час занапред е плануван за тестването. Умирам от любознание да видя всеобщия безпорядък, който ще настане от комплицирани учители, питащи деца и трагични родители. Цената на един тест е сред 7,50 и 12,50 лева съгласно марката и типа тест.

За момента стиковане сред родителите няма, тъй като разрешението на МОН пристигна мълниеносно – тъкмо както и с решението да се учи отдалечено. От на следващия ден, в случай че помните.

И въпреки всичко в частното учебно заведение има положителни вести, тъй като родителите ще платят тестванията единствено този път, по-късно разноските се поемат от учебното заведение. И това не е изненада, защото частните учебни заведения събират такси за извънкласни действия, които в този момент не могат да се осъществят. Това освобождава финансов запас за сходни странични разноски и напрежение съвсем липсва.

В „ Увекинд “, София – в клас се върнаха преди седмица, а от 29 ноември – понеделник се връщат и огромните възпитаници. Условието е да се даде документ – за сложена ваксина, за преболедуване или да се направи бърз тест. В Американския лицей не са оповестили решението си, защото сега са във почивка поради Деня на благодарността.

В общи линии обща линия на държание няма.

Все още обаче има родители, които се противят на тестването и още се дърпат да пуснат децата си в клас.

Родителите към момента се " джавкат " един против различен и за маските, дезинфектантите, присъствените форми на обучение – и всичко това, без да се стремят към доближаване на позициите.

Припомням, че в България е позволено домашното обучение под формата на частен възпитаник с явяване на изпит пред МОН. И почтено казано, май всички сме в този филм, тъй като частните уроци са затвърдена процедура във всяко семейство, в което образованието е приоритет.

Е добре, сметнете тогава: частни уроци за всички предмети или тестване? Несъизмерим избор, нали? Не става дума единствено за пари, става дума за обучение! 

 
Частните уроци - остарялото обикновено в бг образованието

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР